Mercedes F1 steekt €80.4 miljoen in 'duurzame' uitbreiding fabriek

Het hoofdkwartier van Mercedes in het Britse Brackley gaat flink op de schop. Met een budget van meer dan 80 miljoen euro zal de fabriek omgetoverd worden tot een duurzame, CO2-neutrale, grotendeels autoloze campus.

Mercedes F1 steekt €80.4 miljoen in uitbreiding fabriek

Het Formule 1-team van Mercedes heeft wel eens betere tijden gekend. Na acht jaar dominantie is de constructeur inmiddels de vierde snelste op de grid, gevangen tussen Ferrari en Aston Martin. Vanwege de budget cap van 145 miljoen dollar kan het team bovendien niet zomaar een compleet andere auto neerzetten.

Het geld dat overgebleven is uit het oude budget (rond de 400 miljoen) moet nu elders ingezet worden. Het eerste punt op de agenda van de toko van Toto is een compleet herzien fabriekscomplex.

Flinke verbouwing

Mercedes opereert sinds de revival van het F1-team in 2010 in oude BAR-faciliteit in Brackley. In de afgelopen 13 jaar is er echter een hoop veranderd, met name op het gebied van het personeelsbestand. Volgens Mercedes-opperhoofd Toto Wolff is het hoog tijd om uit te breiden, aangezien het aantal medewerkers bijna verviervoudigd is sinds de opening in 1998:

"Ons campus is origineel gebouwd om plaats te bieden aan 350 mensen. Vandaag zitten we op 1.250. De ontwikkeling van de campus is over de laatste vijf jaar op een ongelooflijk tempo gedaan. Wat we nu van plan zijn om te doen is uitbreiden met meerdere nieuwe gebouwen en een modern campus creëren. Er zullen pauzeruimtes zijn, restaurants en een vooruitstrevende sportschool en marketinggebouw."

Duurzaam en CO2-neutraal

Uiteraard kan een nieuwe fabriek bouwen niet zonder de nodige PR-praatjes over het milieu. Zo claimt Mercedes dat het complex volledig op duurzame energie gerund zal worden. Het gebruiken van herbruikbare en recyclebare materialen staat ook hoog in het vaandel. Bovendien zullen die materialen voor tenminste 30% van lokale bronnen komen.

Mercedes hoopt als laatste 50% minder water per persoon per dag te gaan verbruiken en meer dan 60% van het afval te gaan recyclen. Boven alles zal de 'ecologische waarde' ronde het complex verhoogd gaan worden. Want meer bouwen is uiteraard goed voor het milieu.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team