Marko: 'Ferrari en Alonso serieuze bedreiging in Monaco'

De Red Bull rijdersmanager is niet zo zeker van zijn zaak in de aanloop naar Monaco. Volgens de Oostenrijkse ijzervreter kan Red Bull in het prinsdom geen gebruik maken van de sterke punten van de RB19, wat de deur openzet voor Ferrari en Fernando Alonso.

Marko: 'Ferrari en Aston Martin serieuze bedreiging in Monaco'

Sinds de start van het seizoen is Red Bull zo goed als onverslaanbaar gebleken. Ondanks relatieve zwakte in de kwalificatie komen de wagens van de energiedrankjesboer op de zondag elke keer als winnaar uit de bus. In de afgelopen vijf races is het zelfs maar één keer voorgekomen dat de Bulls niet op 1 en 2 over de streep kwamen.

Voor de neutrale kijker is het een herhaling van de dodelijke saaie dominantie van Mercedes die het hybride tijdperk kenmerkte. De unieke omstandigheden van de Grand Prix van Monaco bieden echter uitkomst, aldus Red Bull's eigen Helmut Marko.

Geen favoriet

Tegenover Motorsport Magazin stelt de 80-jarige Oostenrijker dat Red Bull in het prinsdom verre van de favoriet is voor de overwinning. De op conventionele circuits razendsnelle RB19 ligt namelijk niet lekker op de krappe straten van Monaco. Aangezien bandenslijtage en topsnelheid geen factoren zijn in de race verwacht Helmut dat Red Bull geen groot voordeel zal hebben:

"We kunnen geen gebruik maken van onze sterke punten tijdens de race in Monaco. Degene die vooraan rijdt dicteert de pace. Bandenslijtage zal hier niet beslissend zijn. Er is geen recht stuk waar ons snelheidsvoordeel kan helpen."

Ferrari

Omdat de sterke punten van de Red Bull irrelevant zijn in Monaco concentreert Marko zich op de sterke punten van de concurrentie. Allereerst ziet hij Ferrari als een grote bedreiging. De bolide van de Scuderia heeft onder andere in sector 2 van Baku bewezen in langzame bochten sneller te kunnen zijn dan de dominante RB19.

Bovendien is de neiging van de SF-23 om zijn banden op te branden juist een voordeel in de kwalificatie. De Ferrari zal zijn rubber sneller op temperatuur hebben om een snelle ronde te zetten. Aangezien track position alles is in Monaco kan dat wel eens de overwinning opleveren voor de Italianen:

"Wat we tot nu toe hebben gezien is dat Ferrari af en toe sneller is dan Red Bull in de langzame bochten. Het zal spannend worden, dus laten we het afwachten. Het grootste voordeel voor Ferrari is het opwarmen van de banden. Ik denk dat dat doorslaggevend kan zijn tijdens de kwalificatie."

Fernando Alonso

Als tweede grote bedreiging noemt Marko niet Aston Martin, maar specifiek Fernando Alonso. De 41-jarige veteraan is met drie podiums en een vierde plek met afstand best of the rest. Bovendien is zijn Aston Martin bijzonder goed toegerust op de langzame snelheden van Monaco. De AMR23 ontwikkeld veel downforce, maar heeft ook een lage topsnelheid. In de straten van het prinsdom is dat echter geen factor. Helmut ziet Fernando dan ook als kandidaat voor de overwinning:

"Alonso is altijd goed. Het nadeel van een lagere topsnelheid maakt niet uit in Monte Carlo. Als hij een goed weekend heeft en aan de kop is na de kwalificatie, is hij zeker een kandidaat."

Verbale sandbagging

Marko haalt een paar goede punten aan in zijn betoog over de kansen van Red Bull, maar de beste man is niet vies van spelen met de media. Net als ome Toto zet Helmut maar al te graag iedereen op het verkeerde been. Dit weekend zal blijken of de Oostenrijker serieus was, of gewoon aan een potje verbale sandbagging deed.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool