Wolff pessimistisch over Mercedes-update: 'We gaan in Monaco niks zien'

De langverwachte update voor de tegenvallende Mercedes W14 zal volgens opperhoofd Toto Wolff voorlopig weinig effect hebben. Op de krappe straten van Monaco verwacht de Oostenrijker weinig verbetering.

Wolff pessimistisch over Mercedes update: 'We gaan in Monaco niks zien'

Sinds de teleurstellende start van het seizoen komen er vanuit het kamp van Mercedes continu geruchten over updates en upgrades. Na bijna anderhalf seizoen zou de ooit zo dominante renstal uit Brackley eindelijk af gaan stappen van het jammerlijk gefaalde 'zeropod'-concept.

De meer conventionele Mercedes W14 werd verwacht voor de Grand Prix van Imola, maar door het noodweer in Italië werd de race uiteindelijk geschrapt.

Gemiste kans

De Formule 1 en Max Verstappen zorgden voor alternatief entertainment voor de fans in de vorm van oude races op YouTube en simraces, maar voor het team van Mercedes was er geen troost. Tegenover het Oostenrijkse oe24 deed Toto Wolff zijn beklag over de gemiste kans om de nieuwe wagen in actie te kunnen zien:

"We hadden natuurlijk graag gezien hoe we het met de nieuwe auto zouden doen. Als je een auto compleet verbouwt, wil je weten wat het upgrade-pakket kan. [Red Bull inhalen] zal helaas niet zo snel gebeuren. Maar ik hoop op een stap naar voren."

De update

Wolff ging tegenover zijn landgenoten in op de precieze veranderingen aan de geplaagde W14. De Mercedes heeft volgens de Oostenrijker een nieuwe vloer, bodywork en voorwielophanging gekregen. De wijzigingen zijn niet puur op snelheid gericht, maar meer een poging om de vaak onvoorspelbare, te stijve en onhandelbare auto manieren te leren:

"We moesten op de superioriteit van Red Bull reageren. Omdat we aan de voorkant en achterkant geen oplossing gevonden hebben om de oude auto snel te maken, hebben we de vloer, het bodywork [sidepods] en de voorwielophanging vernieuwd."

"In de Formule 1 zijn er geen wonderen. We zullen nu niet een halve seconde sneller rijden, maar we hebben hopelijk een paar problemen minder en kunnen met een competitieve auto verder werken. Tot nu toe was de auto te stijf en te obstinaat."

Dubbele klap

Volgens professor Toto komt de klap van Imola extra hard aan vanwege de aankomende race. Dit weekend staat namelijk de Grand Prix van Monaco op het programma. Aangezien het smalle stratencircuit van het prinsdom vrijwel niets te maken heeft met elk ander circuit zal Mercedes weinig kunnen leren van het weekend. De resultaten van Monaco zijn immers niet door te trekken naar mogelijke prestaties op andere, meer conventionele circuits:

"Monaco heeft met een conventioneel circuit niets van doen. Daarom zullen we volgend weekend nog niet kunnen ervaren of wat we aan de auto veranderd hebben ook echt iets brengt. Het blijft zo spannend."

Naar verwachting zal de W14B pas over twee weken in Barcelona zijn ware potentieel laten zien. Vorig jaar ging het de nog minder competitieve W13 daar ook goed voor de wind, al bleek ook dat een resultaat dat het team lang niet kon herhalen. De tijd zal het leren of de meer conventionele Mercedes de aansluiting zal kunnen vinden met Aston Martin en Red Bull.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, Mercedes-AMG Petronas F1 Team