Brundle: 'Sergio Perez moet #2 status accepteren'

Checo zou er volgens de F1-veteraan goed aan doen om niet de directe confrontatie op te zoeken met zijn teamgenoot. Brundle ziet niet in hoe de Mexicaan supertalent Max Verstappen op rauwe snelheid bij zou kunnen benen.

Brundle: 'Sergio Perez moet #2 status accepteren'

Na de overwinningen in Jeddah en Baku liep de hypemachine op volle toeren in het kamp van Sergio Perez. Aangespoord door zijn achterban leek de Mexicaan te gaan geloven in een serieus gevecht om de titel met regerend wereldkampioen en teamgenoot Max Verstappen. Na twee middelmatige jaren zou de bandenfluisteraar en stratencircuitspecialist dan toch echt toe gaan slaan.

Sergio Perez na de winst in Baku, 2023.

Reality check

In de openingsfase van de kwalificatie in Monaco kreeg Checo echter een keiharde reality check. De Red Bull-rijder parkeerde zijn wagen hard in de muur bij St. Devote en moest daardoor noodgedwongen als laatste starten.

De kapitale fout deed denken aan het incident tijdens Q1 in Australië, maar door het bijzondere karakter van Monaco vielen de gevolgen nog zwaarder. Na een zeer frustrerende race vol slippertjes, botsingen en pitstop-experimenten voor Verstappen kwam Perez uiteindelijk als zestiende over de streep, twee ronden achter zijn teamgenoot.

Ken je grenzen

In zijn traditionele column voor Sky Sports F1 neemt F1 en TV-legende Martin Brundle voor Sergio de balans op na de blamage in het prinsdom. Met 165 starts achter zijn naam en stints bij Tyrrell, Zakspeed, Williams, Brabham, Benetton, Ligier, McLaren en Jordan bezit de 63-jarige Brit een schat aan ervaring, zeker als het aankomt op vechten met veel sterkere teamgenoten.

Bij Benetton en McLaren moest Martin opboksen tegen Michael Schumacher en Mika Häkkinen, waarbij hij een belangrijke les leerde: ken je grenzen. Brundle stelt dat hij moest accepteren dat hij op rauw talent tekort kwam, en dat hij zich op andere aspecten van de Grand Prix ging richten om toch een voordeel te behalen:

"Wat ik leerde toen ik in directe competitie was met Ayrton Senna, Michael Schumacher en Mika Häkkinen was en ik hun rauwe snelheid en talent simpelweg niet kon evenaren, was dat ik alles binnen mijn controle moest maximaliseren, zoals de afstelling, starts, in laps, outlaps, omgang met het verkeer enzovoorts."

Brundle in gesprek met oud-teamgenoot Michael Schumacher, Monaco 2012.

Maximaliseren

Brundle raadt Perez aan voortaan dezelfde aanpak te hanteren. In plaats van zich blind te staren op de snelheid van Verstappen zou de Mexicaan moet proberen de Nederlander op een andere manier te slim af te zijn. Eenzelfde gecalculeerde, strategische aanpak bracht Nico Rosberg (met een beetje geluk) in 2016 immers naar de wereldtitel ten koste van de op papier sneller Lewis Hamilton:

"Het zou voor Sergio beter zijn als hij zich er zeker van maakt dat hij als tweede eindigt en de genialiteit van Verstappen accepteert, en dan de dagen maximaliseren wanneer hij zijn eigen speciale magie levert zoals Singapore vorig jaar en Baku dit seizoen."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, NL Beeld / ProShots