Deze verkreukelde en aangebrande Ferrari is een miljoen waard

Bij RM Sotheby's kun je nu bieden op een wel heel erg gebruikte occasion. De verkreukelde en aangebrande overblijfselen van een unieke Ferrari zullen voor de gemiddelde koper echter nog altijd ver buiten het budget blijven.

Deze verkreukelde en aangebrande Ferrari is miljoenen waard

De afgelopen tien jaar is de markt voor klassieke, zeer zeldzame bolides volledig geëxplodeerd. Speciale gelimiteerde modellen leveren zomaar tientallen miljoenen op, helemaal als er een geel schildje met een zwart paardje op geplakt is. Tot de schimmige verkoop van de Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupe hield een Ferrari 250 GTO immers lange tijd het record voor de meest kostbare auto aller tijden.

Ferrari 250 GTO

Lost and Found

De gekte rond antieke Fezza's heeft zulke waanzinnige vormen aangenomen dat zelfs een hoopje schroot een miljoen op zou kunnen leveren. Veilinghuis RM Sotheby's probeert die theorie in de praktijk te brengen met een veiling rond de 'Lost and Found Collection', een verzameling van 20 zeldzame Ferrari's.

De groep raspaarden kwam in 2004 aan het licht toen orkaan Charley de schuur waarin ze verbleven in Florida gedeeltelijk deed instorten. Vervolgens werden ze overgeplaatst naar een loods in Indianapolis, waarvandaan ze nu verkocht worden. Naast kopstukken zoals een 275 GTB/C en 250 GT Coupe Speciale trok één bolide alle aandacht: een 500 Mondial Spider uit 1954.

0406 MD

Althans, wat er nog van over is. Chassis 0406 MD was de tweede van zijn soort in een productiereeks die uiteindelijk slechts 13 auto's besloeg. De sports racer werd ingezet in fameuze roadraces zoals de Coppa della Toscana, Mille Miglia en de Imola Grand Prix. Achter het stuur zat voormalig Ferrari-fabriekscoureur Franco Cortese, de man die in 1947 met de 125 S de eerste overallzege voor de Scuderia behaalde bij de Grand Prix van Rome.

De 500 werd nog twee keer doorverkocht binnen Italië en nam deel aan races op Oulton Park en Monza, voordat de auto in 1958 geëxporteerd werd naar Amerika. Daar werd de originele motor al snel vervangen door een brullende Amerikaanse V8. Na twee jaar werd de Detroit muscle de kleine Italiaanse volbloed echter teveel, met een harde crash en een brand tot gevolg.

In ongerestaureerde toestand werd de Mondial twee keer doorverkocht, voordat hij in 1978 in handen viel van verzamelaar Walter Medlin. De Amerikaan sloeg de auto op in zijn schuur en keek er nooit meer naar om.

Cargasm
  • RM Sotheby's, Ferrari, Gooding & Company