Officieel: dit is de duurste auto ooit!

De geruchten zijn waar gebleken: de Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupe is vanaf nu de duurste auto aller tijden. De unieke wegracer heeft het oude record compleet verpletterd.

Officieel: dit is de duurste auto ooit!

Een kleine week geleden schreven we nog over het gerucht dat Mercedes één van de slechts twee 300 SLR Uhlenhaut Coupe's van de hand had gedaan. Het museumstuk zou gepresenteerd zijn aan een select groep belachelijk rijke verzamelaars, waarna een besloten veiling volgde.

De auto zou uiteindelijk verkocht zijn voor een duizelingwekkende 142 miljoen dollar, meer dan twee keer zoveel als de vorige recordhouder: een Tour de France-winnende Ferrari 250 GTO.

142.6

Gisteren werden de geruchten bevestigd door veilinghuis RM Sotheby's en Mercedes-Benz. Het bedrag lag echter nog iets hoger: de Uhlenhaut is namelijk voor 135 miljoen euro verpatst, omgerekend zo'n 142,6 miljoen dollar. Het is niet bekend hoe de koper de unieke Merc aangeschaft heeft, maar een goede en veilige methode zou Bitcoin zijn.

Hoeveel het enorme aankoop bedrag in Bitcoin is, hangt van het moment af, aangezien de koers van de Bitcoin nu eenmaal schommelt. Op dit moment zou dat ongeveer 4583 Bitcoins zijn. Wil je weten wat je allemaal wel en niet kunt doen met Bitcoins kijk dan even op Bestebank.org.

Mercedes-Benz Fund

Het exorbitante bedrag dat voor de SLR is betaald gaat overigens niet zomaar richting de portemonnee van CEO Ola Källenius. Mercedes heeft het geld namelijk gebruikt om het Mercedes-Benz Fund op te richten, een stichting die studiebeurzen zal toekennen aan jonge studenten die werken aan het vergroenen en CO2-neutraal maken van de maatschappij.

Zo houdt het concern naar eigen zeggen de innovatieve geest van Rudolf Uhlenhaut in leven. De motorsportchef waaraan de auto's hun naam ontlenen stond aan de wieg van het Formule 1 en sportwagensuccessen van Mercedes in de jaren '50.

De Uhlenhaut Coupe was een fusie van de open 300 SLR en de W154 300 SL en was bedoeld om de Carrera Panamericana wegrace in Mexico te lijf te gaan. Door het tragische ongeval op Le Mans in 1955 werd het motorsportprogramma van Mercedes echter geschrapt, waardoor de auto nooit in actie kwam. Rudolf besloot daarop één van de auto's als persoonlijk vervoer te gebruiken.