Deze houten 'Ferrari 250 GTO' rijdt echt

De 250 GTO is tegenwoordig onbetaalbaar voor de gewone sterveling. De enige reële optie is een replica. Deze Vietnamese YouTuber besloot op een unieke manier zijn eigen Ferrari te bouwen.

Deze houten 'Ferrari 250 GTO' rijdt echt

Ferrari-replica's zijn al bijna zo oud als het merk zelf. Zelfs andere fabrikanten hadden er een handje van om de ontwerpen van de Italiaanse raspaarden te lenen. De echte boom kwam pas in de jaren '80 en '90 met dank aan auto's als de Pontiac Fiero en Toyota MR2: goedkope wagentjes met middenmotor waar je makkelijk wat glasvezel panelen tegenaan kon plakken. Voor de Vietnamese creatievelingen van ND - Woodworking Art was zo'n simpele kit echter niet goed genoeg. Zoals de naam verraadt werken de mannen liever met hout.

Vanaf de grond

In 70 dagen werd het autootje van de grond af opgebouwd. Het begon met een setje assen en eindigde met een volledig stalen boxframe met werkende remmen, een elektromotor, stuurinrichting en een centraal geplaatste stoel. Het ding heeft zelfs een achteruitversnelling. Na een korte test was het tijd om aan de carrosserie te beginnen.

Houtafval

Uit blokken ruw hout wordt langzaam maar zeker het silhouet van een 250 GTO gezaagd. Daarbij werd volgens de beschrijving alleen houtafval gebruikt: bomen kappen speciaal voor het bouwen van de auto vond ND maar zonde. Na dagen van zagen en schuren is het resultaat zeker indrukwekkend te noemen. De wagen heeft veel details zoals het Nardi-achtige stuur, de luchthappers op de motorkap, een Ferrari-logo en zelfs houten uitlaten.

Houtlak

Het eindproduct is een volledig functionele mini-GTO met werkende lichten, deuren en een ongespoten houten body. Verder dan een beetje transparante houtlak is ND gelukkig niet gegaan. Het levert een apart gezicht op bij ritjes op de straten van Vietnam.

Ruilen voor een ster

Na een korte testrit tussen de fietsen en scooters levert ND de 'Ferrari' in. Het ding was namelijk gebouwd om een ruil met een Mercedes GLA mogelijk te maken. Dat alles voor zijn zoontje, die kennelijk iets in de Mercedes zag dat wij niet kunnen zien.

One-off

Het complete bouwproces bekijk je in de onderstaande video. Of ND van plan is om een serie van de biologisch afbreekbare Fezza's te maken is niet bekend. Helaas is Ferrari meestal niet al te enthousiast over dit soort projecten. En dat is best jammer. Een echte levert al €70 miljoen op, dus ND - Woodworking Art had er een leuke handel van kunnen maken. Voorlopig blijft de GTO echter een one-off.

Algemeen
  • ND - Woodworking Art