FIA lanceert 'betaalbare' raceklasse voor elektrische GT's

Met een nieuw reglement heeft de organisatie de aanzet gegeven voor een elektrische revolutie van onderaf. De Electric Sport Vehicle-klasse moet plaats gaan bieden aan licht gemodificeerde EV's met minimaal 300 kilowatt vermogen.

FIA komt met raceklasse voor elektrische GT's

Ondanks sterker wordende tegengeluiden is de autoindustrie nog altijd volledig gericht op de elektrische revolutie. In diverse landen zijn immers al verbodsbepalingen ingesteld tegen de traditionele verbrandingsmotor. De elektrische transitie komt in de personenwagensector maar relatief moeizaam op gang, maar in de racerij gaat het zelfs nog langzamer.

Afgezien van grote, gesubsidieerde kampioenschappen zoals de Formule E, World Rallycross en Extreme E is de sport nog steeds afhankelijk van ouderwetse benzineslurpers. Dat zit de bobo's van de FIA uiteraard niet lekker. In een poging om de elektrische revolutie ook in de autosport op gang te brengen introduceert de organisatie de Electric Sport Vehicle-reglementen.

Group N

ESV is voor de verandering geen exclusief kampioenschap bedoeld als PR-machine voor de grote merken, maar een reglement dat de EV-racerij van onderaf op weg moet helpen.

De FIA trekt de vergelijking met het oude Group N, een klasse voor rally en toerwagens gebaseerd op vrijwel standaard modellen. ESV moet met dezelfde insteek de clubracerij en nationale kampioenschappen een schoner alternatief geven.

De regels

De eisen voor een ESV-bolide zijn opvallend. Zo stelt de FIA geen maximaal gewicht of vermogen in, maar juist een ondergrens van 300 kW (410 pk). Om de deelname van SUV-achtigen te voorkomen is een maximumhoogte vaan 1460 millimeter bepaald. Alleen GT's en 'vierdeurs coupe' sport sedans zijn toegestaan.

Op basis van het gewicht, vermogen, aerodynamica en transmissie kunnen de auto's met gelijkwaardige prestaties vervolgens ingedeeld worden in groepen. Daarmee heeft de FIA een omslachtige variant van de uit de endurance-racerij bekende Balance of Performance bedacht.

Afgezien van veiligheidsvoorzieningen mag er minimaal gesleuteld worden aan de auto's. Lichtgewicht panelen en bredere wielkasten zijn de enige toegestane modificaties. Het liefst ziet de FIA dat deelnemers zelfs met hun racewagen naar het circuit rijden.

Geen speciaaltjes

De razendsnelle NIO EP9 mag niet meedoen met de ESV-klasse.

Om de klasse betaalbaar en competitief te houden heeft de FIA een poging gedaan extreme homologatiespecials te verbieden. Om in aanmerking te komen voor ESV moet een auto in een oplage van minimaal 300 exemplaren geproduceerd zijn. Dat klinkt nogal laks, maar die auto's moeten binnen de eerste 24 maanden na de introductie al gebouwd zijn. De homologatietrucjes uit het Group B en GT1-tijdperk kunnen dus niet door de beugel.

De FIA hoopt dat het reglement fabrikanten zal aanmoedigen klantenprogramma's op te zetten, net zoals nu het geval is in de GT3. In de toekomst zullen we dus wellicht een zinderende wedstrijd tussen een fabrieks Porsche Taycan Turbo S, Tesla Model S Plaid en Audi RS e-tron GT zien.

Elektrisch
  • FIA, NIO