Achter de schermen: zo wordt een F1-race over de hele wereld uitgezonden

NASA is er niets bij...

F1 mediacentrum

Waarschijnlijk sta je er niet bij stil als je een race kijkt, maar er komt heel wat kijken bij zo'n Formule 1-uitzending. Achter iedere race gaat een enorm proces schuil, waaraan honderden mensen werken. Om nog maar niet te spreken over het materiaal dat er iedere keer voor nodig is.

De cijfers

De mensen die verantwoordelijk zijn voor het in goede banen leiden van een F1-uitzending, werken voornamelijk in F1's Media and Technology Centre in Biggin Hill, net onder Londen. Daar werken ongeveer 400 mensen met 29 nationaliteiten, bijna allemaal in loondienst. "Ongeveer 50% hiervan is werkzaam als engineer", vertelt de directeur van het mediacentrum, Roberto Dalla, aan PlanetF1, die een rondleiding kregen op locatie. Daarnaast werken er ook 50 redacteuren en 48 producenten aan de uitzendingen. "Verder hebben we wereldwijd nog 68 mensen zitten die voor ons werken."

Tijdens een raceweekend werken er 300 mensen aan de uitzending. 170 daarvan zijn aanwezig op locatie en 130 werken vanuit Biggin Hill. Om de statistieken compleet te maken voor de liefhebber: er wordt op ieder circuit zo'n 60 kilometer aan glasvezelkabel gebruikt. Daarnaast zijn er 38 antennes, 750 stuks apparatuur, 28 ultra HD camera's en 147 microfoons nodig op iedere locatie. En hoewel er op ieder circuit een 'Event Technical Centre' aanwezig is, vinden de belangrijkste werkzaamheden plaats in het M&TC. Tijdens iedere race wordt er dan ook zo'n 160 terrabyte aan data verzonden naar het mediacentrum in Biggin Hill, vertelt Dean Locke, directeur van 'F1 broadcast and media' in een video op het YouTube-kanaal van F1. Hiervoor worden zo'n 150 verschillende softwaresystemen gebruikt.

De operatie

De hangar van waaruit het M&TC opereert is tijdens de pandemie in 2020 getransformeerd tot een indrukwekkend mediacentrum. Van daaruit opereren tijdens raceweekends twee teams: een 'international feed team' en een team dat uitsluitend werkt aan materiaal voor F1 TV. Voor ieder bureau hangen genoeg schermen om een gamer jaloers te maken en op de tafels staan panelen vol knoppen. Toch benadrukt een van de producers dat het allemaal niet zo ingewikkeld is als het lijkt: "Je moet het eigenlijk zien als een live bewerkingsmachine. Wat je op de schermen ziet, zijn beelden van verschillende camera's en alles wat je moet doen is schakelen. Alle schermen zijn gelabeld met een bron, zodat je weet wat erop te zien is. Tijdens een raceweekend hebben we toegang tot de beelden die alle camera's maken en wij zetten ze in de gekozen volgorde."

Dit is slechts een klein onderdeel van de gehele operatie. In andere ruimtes verzamelen medewerkers data rechtstreeks vanuit de F1-auto's, die vervolgens worden doorgestuurd naar de relevante teams. Het grootste deel van deze data is encrypted en niet bedoeld voor het publiek. Slechts een klein deel wordt gebruikt in graphics voor kijkers van de race. Ook de sociale media-content en digitale reclameborden op de tracks worden aangestuurd vanuit Biggin Hill. Interessant detail: de advertenties die hierop te zien zijn, kunnen per land worden aangepast.

Youtube/F1

Team radio's

Aan de de geluidsfragmenten van team radio's die tijdens een raceweekend worden uitgezonden werkt vanuit een aparte ruimte een team van zes mensen. Sinds kort werkt er ook iemand uitsluitend aan de ondertiteling van de radio's. Hierdoor is het mediacentrum in staat radiofragmenten te gebruiken die anders te slecht van kwaliteit zouden zijn. En mocht je het willen weten: de betreffende ondertitelaar typt 130 woorden per minuut. Een skill die nodig is om de woorden van de coureur zo snel mogelijk op televisieschermen over de hele wereld te krijgen.

De populariteit van F1 blijft ondertussen groeien en daarmee dus ook de wens om kijkers nog dichter op het spektakel te brengen. Om dit te bereiken wordt er in 2023 onder andere meer gebruik gemaakt van helmcamera's. Vorig seizoen waren er vier helmcamera's beschikbaar, die werden verdeeld onder acht coureurs. Dit seizoen zijn er zes tot acht helmcamera's beschikbaar per race en kunnen alle coureurs ze dragen. Over toekomstplannen is Locke duidelijk: "We willen kijkers de mogelijkheid geven om hun feed te personaliseren, dus daar werken we aan. Het is altijd ons doel om de wensen van de uitzender en de kijker een stap voor te blijven."

Formule 1
  • F1 via YouTube