Formule 1 gaat speciale uitzendingen maken voor en door kinderen

In de eindeloze zoektocht naar meer bereik en kijkcijfers richt de sport zich nu niet alleen op Amerikanen en onbenullige volwassenen, maar ook op jonge kinderen. Via de Britse en Duitse afdelingen van Sky Sports zet de F1 een set programma's voor en door kinderen op.

Formule 1 gaat speciale uitzendingen maken voor en door kinderen

De Formule 1 profileert zichzelf nog altijd graag als het toppunt van de autosport. Met name onder het bewind van Amerikaanse medigigant Liberty Media is echter steeds duidelijker geworden dat de F1 geen sport is, maar een bedrijf.

Via allerlei reglementaire en organisatorische kunstgrepen proberen Liberty en Formula One Management zoveel mogelijk bereik en kijkers te genereren, met als doel een maximalisering van de winst. Het alsmaar veranderende Sprint-format, de diverse en inclusieve F1-film, de races in Miami en Las Vegas en circusacts zoals de pijnlijke rijdersintroductie door LL Cool J en will.i.am zijn de grootste voorbeelden van die insteek.

Alle niches

De populariteit van Netflix docudrama Drive To Survive bracht veel mensen richting de Formule 1 die normaal geen oog voor de sport hadden gehad. Dat gegeven heeft Liberty gemotiveerd om alle mogelijke niches van het potentiële kijkerspubliek na te jagen.

Nu de Amerikanen en de mensen die niets van de sport snappen bediend zijn met overdreven showraces en een podcast voor dummies is het voor de FOM en LM tijd om de volgende bron van oogballen aan te boren: jonge kinderen.

F1 Juniors

In samenwerking met Sky Sports heeft de Formule 1 namelijk 'F1 Juniors' gelanceerd, een speciale variant van de standaard uitzending die voor en dóór kinderen gemaakt is. Het programma zal gepresenteerd worden door TV-koters Braydon Bent (14) en Scarlett Archer (15), in Engeland bekend van het informatieve Sky Kids-programma FYI. Het duo krijgt gezelschap van een expert in de vorm van jonge karter Zac.

De kids zullen alle rollen van het reguliere team op zich gaan nemen, van interviews met coureurs en andere prominente F1-persoonlijkheden, presentaties met de volwassen leden van Sky Sports F1 en zelfs live-commentaar tijdens de sessies en de race. Om de boel in goede banen te leiden zijn Nico Rosberg en Danica Patrick aangewezen als overblijfouders.

De uitzendingen zullen aangevuld worden met speciale animaties, geluidseffecten en infographics om alles begrijpelijker te maken voor jongere kijkers.

Duitse variant

De experimentele uitzending staat gepland voor de Grand Prix van Hongarije op het weekend van 21-23 juli. Aan de Britse kant van het project is alles al rond, maar bij Sky Deutschland wordt er nog druk gezocht naar jong mediatalent.

Via het Sky Next Generation-rekruteringsprogramma zoekt de zender naar een presentator van tussen de 10 en 14 jaar oud. Uiteraard volgt de Duitse variant van de uitzending hetzelfde recept als F1 Juniors.

Formule 1
  • Sky Limited, Red Bull Content Pool, NL Beeld / ProShots