Brad Pitt F1-film heeft bijzondere camera-auto

We zijn inmiddels wel bekend met de 'APX GP'-machines die de hoofdrol spelen in de aankomende Apple TV F1-film, maar wat wordt er eigenlijk gebruikt voor shots van beide bolides? Foto's van de opnames in Hongarije gaven een verbazend antwoord.

Apple TV F1-film heeft bijzondere camera-auto

De veelbesproken - maar nog altijd naamloze - Apple TV+ Formule 1-film blijft de gemoederen bezig houden in de paddock en daarbuiten. Het door Brad Pitt en Sir Lewis Hamilton geleidde project wordt door de F1 immers gezien als de volgende Drive To Survive.

Vanwege de lopende acteurs- en schrijversstaking in Hollywood ligt een groot deel van de productie stil, maar de opnames van rij-scenes - waarbij vakbondslid Pitt niet nodig is - gingen in Hongarije gewoon door. Net als op Silverstone werden de door het F1-team van Mercedes aangepaste Formule 2-chassis ingezet.

Bijzondere keuze

Beide APX GP-wagens waren uiteraard uitgerust met allerlei camera's, maar voor beelden van beide bolides in gevecht was alsnog een derde camera-auto nodig.

Vanwege de hogere snelheden kon de gebruikelijke SUV of pickup niet ingezet worden, en een derde F2-auto was kennelijk te duur. De productie koos namelijk voor een twintig jaar oud Le Mans-prototype om de shots mee te doen.

B2K/10

De auto in kwestie is een Lola B2K/10, het model waarmee het roemruchte racemerk aan het begin van het nieuwe millennium de aanval opende op de endurance racerij. De B2K/10 was een evolutie van de eerdere B98/10, en werd aangeboden als rollend chassis voor priveteams. De wagen werd uiteindelijk met uiteenlopende motoren uitgerust: van een jankende Judd V10 tot een bulderende Roush-Ford V8 en een klinische Porsche twin turbo zescilinder boxer.

In 2004 verscheen er zelfs een exemplaar op Le Mans voorzien van een door Caterpillar aangepaste vijfliter V10 TDI uit de Volkswagen Touareg. De auto was de eerste moderne LMP met een diesel in de staart, en vormde de opmaat naar de dominante Audi R10 TDI die in 2006 zijn debuut zou maken.

Taurus Sports Lola B2K/10 Caterpillar

Het is niet duidelijk welke variant van de Lola ingezet wordt voor de opnames van de film. Gezien de noodzaak voor een betrouwbare en makkelijk te starten machine zou de 620 pk sterke zesliter Roush-Ford V8 de beste optie zijn. Uiteraard is het ook goed mogelijk dat de originele motor vervangen is door een simpel GM LS-blok uit een Corvette.

Één ding is in ieder geval zeker: de volgauto zal een stuk beter klinken dan de hoofdrolspelers van de film.

Formule 1
  • NL Beeld / Abaca Press