Zandvoort breidt pitsstraat uit voor extra F1-teams

Het Nederlandse circuit bereidt zich alvast voor op de verwachte stroom nieuwe teams vanaf 2025. De pitsstraat wordt alvast uitgebreid om plaats te bieden aan de nieuwkomers.

Zandvoort breidt pitsstraat uit voor extra F1-teams

De Grand Prix van Nederland werd drie jaar geleden met veel fanfare teruggebracht na een afwezigheid van 36 jaar. De reden voor de comeback liet zich raden: het razende succes van Max Verstappen en de fanatieke feestvreugde van zijn Orange Army bij de races in België, Oostenrijk en Spanje.

Ondanks alles staat het evenement echter op losse schroeven, aangezien de Formule 1 nog altijd agressief op zoek is naar manieren om uit te breiden naar lucratieve groeimarkten in Azië, Afrika en het Midden Oosten. De dreiging van een roulatiemodel met andere traditionele Europese circuits hangt het circuit in de duinen nog altijd boven het hoofd.

Nieuwe pits

Met een contract tot en met 2025 op zak zet de directie van het circuit zich in om een verlenging te bemachtigen. De eerste grote stap richting een nieuw contract is vandaag aangekondigd in de vorm van aanpassingen aan de pitsstraat. De smalle pitsstraat kon op veel kritiek rekenen van de teams, die gewend zijn met meer ruimte te werken. Sportief directeur Jan Lammers verklaarde bij Motorsport.com dat er een uitgebreide opfrisbeurt op het programma staat voor volgend jaar:

"We zouden wel wat meer ruimte kunnen gebruiken gewoon om het iets veiliger te maken en ook voor de pitstops zodat er gewoon meer werkruimte is. Met het oog daarop zullen we een uitbreiding van de garages en de pitsstraat hebben volgend jaar. Dus richting de Tarzanbocht, bocht 1, zullen we een uitbreiding van zes boxes hebben."

Toekomstplannen

Het verlengen van de pitsstraat met zes extra garages heeft uiteraard niet zoveel te maken met de veiligheid. In plaats daarvan is het een voorbereiding op de toekomstplannen van de FIA. Onder leiding van president Mohammed Ben Sulayem is de organisatie immers nog driftig bezig om meer teams toe te voegen aan de grid. Volgens de laatste geruchten zouden er al twee kandidaten goedgekeurd zijn.

Lammers is zich van die ontwikkelingen bewust, maar hamerde erop dat de extra pitboxen daar in eerste instantie niet voor bedoeld zijn:

"Mocht het veld van 20 auto's ooit uitbreiden naar 22 dan zijn we daar ook klaar voor. Maar op dit moment is de voornaamste reden veiligheid en ruimte."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, NL Beeld / Proshots