Grootste autobeurs ter wereld zet 4.500+ agenten in tegen 'klimaatklevers'

De IAA in München wordt bedreigd door meerder actiegroepen. De overheid van Beieren zet duizenden agenten in om de klimaclowns van de beurs te weren.

Grootste autobeurs ter wereld zet 4.500+ agenten in tegen 'klimaatklevers'

Het is - gelukkig - alweer even geleden dat we een grote protestactie van de inmiddels beruchte milieugroeperingen hebben gezien. Volgende week komt daar wellicht echter verandering in.

De IAA autobeurs in München is namelijk vogelvrij verklaard door verscheidene apocalyptische klimaatcults. Onder leiding van usual suspects Extinction Rebellion en lokale ecowarriorcollectief Letzte Generation zijn tal van acties aangekondigd.

Letzte Generation blokkeerhippies in Hamburg.

Harde maatregelen

De protesten zullen variëren van standaard blokkeeracties tot het strooien met smerige vloeistoffen en het inmiddels beruchte gebruik van secondenlijm. De lokale overheid heeft kennis genomen van de aankomende chaos en heeft de nodige maatregelen getroffen.

Zo zullen er meer dan 4.500 agenten op de been worden gebracht om de blokkades van wegen en invallen op het beursterrein een halt toe te roepen, zo meldt het AD. Ecowappies die in de kraag gevat zijn zullen op een speciaal ingericht plein op het terrein in geprepareerde gevangeniscontainers gepropt worden.

Letzte Generation activisten protesteren bij de Anja Gockel Fashion Show.

Greenwashing

De harde maatregelen komen na een poging van de organisatie om de milieuterroristen tevreden te houden. Gratis stands voor Greenpeace en Greta Thunberg's doomsdayclub Fridays for Future zouden ruimte geven voor de autohaters om hun verhaal te doen.

Het aanbod werd echter resoluut afgeslagen omdat de IAA nog altijd de auto en mobiliteit centraal heeft staan. Twee extra stands zouden daar niets aan af doen. De organisatie zou zich zelfs schuldig maken aan 'greenwashing', de praktijk van het toevoegen van een dun milieuvriendelijk sausje aan een evenement voor grootverbruikers..

Greenpeace activisten op het dak van Britse premier Rishi Sunak.

Confrontatie onvermijdelijk

Na het falen van de onderhandelingen is een confrontatie onvermijdelijk geworden. De IAA gaat dinsdag 5 september van start en eindigt pas vijf dagen later. Dat geeft de actiegroepen meer dan genoeg tijd om meerdere pogingen te doen het evenement te verstoren. De tijd zal het leren of de enorme politiemacht er effectief mee om zal kunnen gaan. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Nieuws
  • NL Beeld / DDP, NL Beeld / PA Images