F3-coureur Gabriel Bortoleto wint titel in de pits tijdens kwalificatie

Bizarre taferelen in de Formule 3. Braziliaanse coureur Gabriel Bortoleto kreeg na drie rode vlaggen in de kwalificatie de titel aangereikt.

F3-coureur Gabriel Bortoleto wint titel in de pits tijdens kwalificatie

Vorig jaar maakten we een bijzondere beslissing van het kampioenschap mee toen Max Verstappen tijdens de post race interviews te horen kreeg dat hij de titel op zak had. Die bijzondere situatie op Suzuka heeft dit jaar navolging gekregen in de lagere categorieën.

Vandaag werd de titelstrijd in de Formule 3 namelijk beslist in de pits tijdens de kwalificatiesessie voor de hoofdrace. In een door drie rode vlaggen onderbroken sessie pakte Trident-coureur Gabriel Bortoleto in zijn debuutseizoen de titel.

Titel in de pits

Bortoleto kreeg de beker aangereikt toen duidelijk werd dat de sessie niet hervat kon worden, ondanks het feit dat er tien minuten over waren op de klok. Hierdoor konden rivalen Paul Aron (Prema Racing) en Pepe Marti (Campos Racing) de twee bonuspunten voor pole position niet verzilveren, waardoor ze de aansluiting in het kampioenschap definitief verloren. De 18-jarige Bortoleto kreeg in de pits te horen dat zijn leiding in het kampioenschap onoverkomelijk geworden was.

Gabriel Bortoleto

Gabriel Bortoleto staat onder contract bij A14 Management, het agentschap van niemand minder dan Fernando Alonso. Ondanks die link heeft de Braziliaan nog geen banden met het opleidingsprogramma van een Formule 1-team. Gabriel scoorde dit seizoen twee overwinningen en drie tweede plaatsen. Consistente resultaten naast het podium zorgden ervoor dat hij er met de titel vandoor ging.

Bortoleto's winst in de F3 is zijn eerste titel in de autosport. In 2020 startte hij zijn carrière in de Italiaanse Formule 4. Met één overwinning en vier podiums werd hij vijfde overall. Na twee seizoenen in de Formula Regional (2021: P15, 2022: P6) maakte hij zijn overstap naar de Formule 3. Met de titel op zak wordt hij uiteraard geacht door te zullen stromen naar de Formule 2. De tijd zal het leren of hij zijn momentum door zal kunnen zetten.

Autosport
  • Formula 3