Terugkeer Ricciardo opnieuw uitgesteld: 'Hij gaat nog door de herstelfase'

Volgens AlphaTauri zullen we DannyRic voorlopig niet terug gaan zien. Om verdere blessures te voorkomen blijft de Australiër nog langer aan de zijlijn. Vervanger Liam Lawson zal in Qatar opnieuw aan de start staan.

Terugkeer Ricciardo opnieuw uitgesteld: 'Hij gaat nog door de herstelfase'

De comeback van Daniel Ricciardo is nu al een van de meest teleurstellende verhalen van dit seizoen. Na schijnbaar zinderende Red Bull-bandentest werd The Honeybadger met veel fanfare aangekondigd als de vervanger van de ploeterende Nyck de Vries.

Daniel's aangewezen status als de grote verlosser liep echter op niets uit. Na twee middelmatige races schakelde de Aussie zichzelf uit met een crash in de tweede vrije training op Zandvoort. Met zeven breuken in zijn middenhandsbeentje was een snelle terugkeer bij voorbaat uitgesloten.

Qatar

Na het incident op Zandvoort werd de Grand Prix van Qatar meerdere keren genoemd als de eerste kans voor Ricciardo om terug te komen. De herstelperiode voor een dergelijke breuk is namelijk 6-12 weken. De race in Qatar is ongeveer zeven weken na die van Zandvoort, waardoor het in theorie mogelijk had moeten zijn.

Volgens AlphaTauri's hoofd trackside engineer Jonathan Eddolls zal het echter niet zo'n vaart gaan lopen. Daniel zit nog midden in zijn herstel. Aangezien te vroeg terugkeren alleen maar meer complicaties op zou leveren heeft het team geen haast om hem terug te halen, zo verklaarde Eddols aan Motorsport.com:

"Hij gaat nog steeds door die herstelfase. We hebben het nog steeds over ver in de toekomst, dus we willen er geen doelwit bij zetten. Het herstel gaat goed. We hebben wat simulatorwerk gepland vóór een terugkeer. Ik denk dat vanaf onze kant en zijn kant er geen haast is om hem te vroeg terug te halen. Terugkeren voordat het goed geheeld is en er problemen kunnen ontstaan zou het ergste zijn."

Daniel's beslissing

In voorbereiding op zijn terugkeer zal Ricciardo eerst een simulatortest gaan doorlopen. Daaruit moet voorzichitg duidelijk gaan worden of hij weer fit genoeg is om een raceafstand te kunnen afleggen in de AT04. De beslissing voor de tweede comeback is uiteindelijk natuurlijk aan Daniel. Eddols wil hem pas terug laten keren als duidelijk is dat de handbreuk helemaal geen punt van discussie meer is:

"De simulator is een heel goede weergave van de auto, alle krachten, enzovoorts. Ik denk dat de beslissing waarschijnlijk van hem zal komen in plaats van van ons. Hij zal beter weten dan wie dan ook hoe de pijn en het herstel is. We zetten hem niet onder druk om terug te komen. We hebben een pool van drie goede coureurs op het moment, dus er is geen grote haast. De focus ligt op zijn volledige herstel zodat wanneer hij terugkomt het niet meer een discussiepunt is."

Lawson gaat door

Ricciardo is in de tussentijd vervangen door de indrukwekkend presterende Liam Lawson. De trouwe Red Bull Junior scoorde bij zijn derde race in Singapore meteen het beste resultaat van AlphaTauri dit seizoen. Volgens Eddols zal de Nieuw-Zeelander de komende tijd het stoeltje naast Yuki Tsunoda nog wel even bezet houden. Het feit dat Lawson's verplichtingen in het Japanse Super Formula-kampioenschap clashen met de Grand Prix van Mexico is kennelijk geen probleem: -

"[Lawson] is heel, heel snel op snelheid gekomen. Yuki heeft nog een streepje voor op hem, wat helemaal verwacht was met de ervaring. Maar ik denk dat het feit dat hij in Q3 kwam, hij zeer vroeg punten scoorde in een auto die niet de meest competitieve is, en op bepaalde momenten moeilijk te besturen [genoeg bewijst]."

"Ik denk dat wat we zien vergeleken met sommige van onze vorige coureurs, hij erbij zit en hij potentieel heeft. Ik denk dat we allemaal opgewonden zijn om nog meer races met hem te werken in de tussentijd, terwijl we wachten op Daniel's herstel."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, NL Beeld / Action Press