'Liam Lawson heeft strijd om AlphaTauri-stoeltje 2024 al verloren'

Volgens de laatste geruchten blijven er twee mannen over die voor het laatste AlphaTauri-stoeltje zullen moeten vechten. Een verwacht nieuw contract voor Yuki Tsunoda op Suzuka zet invallers Daniel Ricciardo en Liam Lawson lijnrecht tegenover elkaar.

'Liam Lawson heeft strijd om AlphaTauri-stoeltje 2024 al verloren'

Het seizoen van AlphaTauri is tot nu toe één grote teleurstelling geweest. De tegenvallende auto en een licht overschatte coureur zetten het team op een flinke achterstand. Op het moment van schrijven staat het zusterteam van Red Bull na vijftien Grand Prix stijf laatste met slechts vijf punten.

Alsof de tegenvallende pace niet genoeg was raakte het rijdersmanagement van het team in complete chaos. Na het dumpen van Nyck de Vries voor Red Bull-veteraan Daniel Ricciardo (als drukmiddel op Sergio Pérez) moest het team na slechts twee races alweer op zoek naar een vervanger.

DannyRic brak zijn middenhandsbeentje in de vrije training op Zandvoort, waardoor Red Bull Junior Liam Lawson zijn langverwachte kans kreeg. Daarmee zat AlphaTauri meteen aan de limiet van toegestane rijderswissels per seizoen. De laatste keer dat dit voorkwam was in 2014, met de teams van Caterham en Marussia.

Yuki the Rookie Team leader?

Volgens de officiële lezing van AlphaTauri strijden alledrie overgebleven coureurs voor de twee stoeltjes voor volgend jaar. Auto Motor und Sport ziet het echter anders. De Duitse publicatie meldt dat AT-veteraan Yuki Tsunoda bij zijn thuisrace op Suzuka een vierde contract in handen zal krijgen.

De bij vlagen snelle, maar vaak grillige Japanner zou als vaste waarde aangehouden worden, onder meer vanwege de voortdurende relatie met Honda. Voor het tweede stoeltje ziet AMuS alsnog Daniel Ricciardo als grootste kanshebber.

Beste kaarten

Het aan de kant schuiven van Lawson zou een bizarre move zijn vanuit het Red Bull-kamp. De oude vorm van achtvoudig racewinnaar Daniel Ricciardo is immers nog ver te zoeken, en dat zal vanwege zijn zevenvoudige handbreuk waarschijnlijk nog zo blijven.

Terwijl Ricciardo worstelde bij zijn terugkeer liet Liam een dertiende, elfde en negende plek noteren in zijn eerste drie Grand Prix. Daarmee scoorde hij meteen het beste resultaat voor AlphaTauri in het hele seizoen. De progressie die de 21-jarige Nieuw-Zeelander boekt met minimale voorbereiding - en AT's voorkeur voor jeugd als opleidingsteam - zouden hem de beste kaarten moeten geven voor 2024.

Reservebank of racestoeltje?

Het nuchtere rapport vanuit AMuS is met het oog op de grillen van Red Bull's rijdersprogramma waarschijnlijk niet erg relevant. Ricciardo moet zich immers nog steeds bewijzen in een Grand Prix. De goedlachse Aussie wordt echter pas rond de Grand Prix van Qatar terug verwacht. Dat geeft hem zes races om een visitekaartje af te geven. Lawson heeft op zijn beurt Japan en mogelijk nog Qatar om verdere indruk te maken.

Voorlopig heeft het er echter alle schijn van dat de sterk presterende Kiwi volgend jaar weer op de reservebank zal komen te zitten. Red Bull richt de pijlen wellicht op een Red Bull Racing comeback voor Ricciardo in 2025, waarna Lawson hem zal vervangen bij AlphaTauri. Sergio Pérez mag dan uiteraard met pensioen. In de tussentijd is er echter nog een stoeltje open: de ongewisse toekomst van Logan Sargeant geeft Red Bull een kans Liam uit te lenen aan Williams.

Die deal werd eerder immers al gesloten om voormalig RBR-coureur Alex Albon een plek te geven. Zo kan hij meer ervaring opdoen, zonder dat een rivaliserend team er met hem vandoor gaat.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool