EU zet streep door strenge Euro 7-uitstootnorm 

De verbrandingsmotor zoals we die nu kennen mag nog een tijdje door. Na druk vanuit meerdere lidstaten heeft de EU de plannen voor de bijzonder strenge Euro 7-norm afgeschaft.

EU zet streep door strenge Euro 7-uitstootnorm 

De wonderen zijn de wereld nog niet uit: vandaag heeft de Europese Unie bekendgemaakt af te zien van het doorvoeren van de draconische Euro 7-uitstootnorm. De druk van een groeiende coalitie van lidstaten tegen de regeling werd voor de EU-ministers uiteindelijk toch te groot.

Voor personenwagens en busjes blijft de huidige Euro 6d norm van kracht. Zwaarder vrachtverkeer zal echter wel te maken gaan krijgen met de strengere eisen, zo meldt Automotive News Europe.

Brede steun

Huidige EU-voorzitters Spanje presenteerden vandaag de plannen voor het compromis. Volgens Spaanse minister voor industrie, handel en toerisme Hector Gomez Hernandez zal het nieuwe plan iedereen tevreden gaan houden:

"Wij geloven dat, met dit voorstel, we brede steun gekregen hebben, een balans in de investeringskosten van de autobouwers en we de ecologische voordelen van deze regeling verbeteren."

Elektrische revolutie versneld

Het schrappen van Euro 7 is niet zomaar het resultaat van vakkundig lobbywerk vanuit de lidstaten en autofabrikanten. De aanval van de EU op de verbrandingsmotor is er immers niet mee afgewend, maar juist versneld.

De investeringen die nodig waren om de E7-norm te halen zouden namelijk tijd en geld weghalen die gebruikt kan worden bij de ontwikkeling van de volgende generatie EV's. Aangezien het verbod op nieuwe benzine en dieselauto's vanaf 2035 nog steeds staat gooide de EU eigenlijk de eigen glazen in.

Met het schrappen van Euro 7 geeft Brussel klagende fabrikanten zoals Renault en Stellantis de ruimte om door te werken aan de bouwstenen voor de onvermijdelijke elektrische revolutie.

Nieuws
  • NL Beeld / Cover Images, NL Beeld / Abaca Press