Boos briefje onder de ruitenwisser gelegd? 600 euro boete!

Was jij echt helemaal klaar met het beroerde parkeergedrag van je medeweggebruiker en liet je een naar berichtje achter? Dat kan je duur komen te staan. In Australië krijg je vanaf nu een fikse boete van 1000 dollar voor je kwetsende gedrag.

Briefje onder de ruitenwisser gelegd? 600 euro boete!

De frustraties lopen in het verkeer soms hoog op. Niets is bijvoorbeeld zo irritant als een foutparkeerder die meerdere plekken - of de stoep - in beslag neemt. Aangezien de bestuurder vaak niet in de buurt is, is de enige manier om je ergernis te uiten een lekker boos briefje schrijven.

De shock en schaamte die zo'n onaangename boodschap kan veroorzaken zal ze hopelijk wel leren. In de meeste landen is het onder de ruitenwisser duwen van een papiertje geen enkel probleem, maar Down Under nemen ze het bloedserieus.

Gevaarlijke briefjes

De Australische overheid heeft het namelijk op zich genomen om de mensen die zich ergeren aan foutparkeerders harder aan te pakken dan de daadwerkelijke overtreders. Met een nieuwe wet is het plaatsen van een briefje met een potentieel beledigende, kwetsende, onaangename of zelfs dreigende tekst ten strengste verboden.

Ook het gebruik van foto's en memes met dezelfde lading kan de plaatser duur komen te staan. Voor elk vergrijp staat namelijk een boete van maar liefst 1.000 Australische dollars, omgerekend zo'n 604 euro.

F*ckwit-wet

De wet is in recordtijd tot stand gekomen na een enkel incident in de staat Western Australia. Een SUV-bestuurder nam daar vier plekken in bij lokale bouwmarkt Bunnings. Twee voorbijgangers plaatsten briefjes met teksten als "Congratulations! You park like a f**kwit. Back to school for you." Het gebruik van het klassiek Australische woord 'fuckwit' was blijkbaar zo aanstootgevend dat de wet in leven geroepen moest worden.

Dominic Wyatt van de International Drivers Association is in ieder geval dolblij met de nieuwe regel:

"Deze regel introduceert hoognodige verantwoordelijkheid voor het behoud van decorum op de wegen, en schrikt weggebruikers af van het tonen van agressief en aanstootgevend gedrag. Als ze betrokken zijn bij een auto-incident kunnen bestuurders respectvol met elkaar communiceren of het incident melden bij de autoriteiten zonder een toevlucht te nemen tot agressieve briefjes."

Nieuws
  • Adobe Stock, NL Beeld / Lookpress