Bewust foutparkeren is voor de meeste mensen een belachelijk idee, maar in de 'city that never sleeps' schijnt het de normaalste zaak van de wereld te zijn. New York kampt namelijk met een foutparkeerplaag die zulke grote vormen aanneemt dat het bestuur van de metropool drastische maatregelen genomen heeft. Een nieuwe wet moet ervoor zorgen dat het probleem buiten de politie om opgelost wordt.
Geen handhaving
Volgens wethouder Stephen Levin, die de wet introduceerde, doet de politie van New York te weinig om foutparkeerders aan te pakken. Met een politiemacht van 55.304 werknemers op een geschatte populatie van 8.336.817 is dat misschien ook niet zo gek. Levin is echter onverbiddelijk: "I’ve been asking nicely for the last two years from the NYPD to really enforce this and it just hasn’t really been enforced in areas like I represent in Downtown Brooklyn, and I know in other areas of the city as well.”
Het gaat volgens Levin echter niet simpele fouten zoals te lang op een plek blijven staan of op een gehandicaptenplek te parkeren. De overtredingen zijn veel gevaarlijker, zo verklaarde hij tegenover lokale publicatie NY1: "This isn’t about overstaying a meter or not moving your car for alternate side of the street parking — this is for the type of parking that is actually dangerous. Because if you park in a bike lane and a cyclist is coming up, abiding by the law and biking in the bike lane, there’s a car in the way, they have to make a split-second decision and often that means veering into traffic, and we know that that has tragic consequences".
Mooie bonus voor de verklikker
De nieuwe wet moet reguliere burgers motiveren om foutparkeerders te melden aan de autoriteiten. Een eerdere wet maakte het al mogelijk om auto's die op een illegale plek stationair stonden te draaien te rapporteren. In beide gevallen krijgt de brave burger een percentage van het boetebedrag dat van de overtreder gevorderd wordt. Een boete van $175 voor de foutparkeerder levert voor de snitch $44 op. Goed business in coronatijd dus, zo lang je nog naar buiten mag.
- Wikimedia Commons