FIA-president wil méér teams en minder races

Mohammed Ben Sulayem wil het roer volledig omgooien voor de F1. In tegenstelling tot de zittende team en Liberty Media pleit de Emirati voor meer teams en minder Grand Prix.

FIA-president wil méér teams en minder races

Na jaren rust onder Jean Todt zoekt de FIA sinds de aanstelling van president Mohammed Ben Sulayem steeds vaker de controverse op. De voormalig rallynavigator stelde meteen een reorganisatieproces in bij de FIA, en opende vervolgens vrolijk de aanval op F1-eigenaren Liberty Media, Formula One Management en de zittende teams door een aanmeldingsproces uit te schrijven voor nieuwe teams.

Mede door zijn steun kwam het project van de Andretti-familie uiteindelijk door de keuring, waardoor de bal nu bij de FOM ligt. Aangezien de twee partijen bepaald geen vrienden zijn en de druk vanuit de teams onverminderd hoog is zal de FOM er echter zo lang mogelijk over doen om een uitspraak te doen over de aanmelding van Andretti. Bij voorkeur totdat het project van de Amerikanen niet langer levensvatbaar is.

Smeken om nieuwe teams

De ijskoude reactie op Andretti zorgt ook bij Ben Sulayem voor de nodige zorgen. De tegenpartij lijkt er immers alles aan te doen om het door de FIA goedgekeurde team alsnog buiten de deur te houden. Tegenover Reuters spreekt de man uit Dubai schande van de houding van de FOM en de teams. De F1 zou volgens hem moeten smeken om nieuwe teams en fabrikanten, zeker vanuit groeimarkten zoals de Verenigde Staten en China:

"Nee zeggen tegen een team dat goedgekeurd is door de FIA - het is heel moeilijk. De FIA zou fabrikanten moeten vragen, smeken om erbij te komen. We moeten niet zomaar nee tegen ze zeggen. Als je zegt: 'Wat is mijn droom?'. Het is om de twaalf plekken op te vullen en een Amerikaanse team van een fabrikant te hebben, en een power unit en coureur daarvandaan. En dan misschien naar China gaan en om hetzelfde te vragen en het te doen."

Méér teams, minder races

Brazilië 2012: de laatste race met 12 teams.

De zittende teams hebben meerdere keren geklaagd dat meer dan tien teams gewoon teveel is. Ben Sulayem veegt dat argument echter resoluut van tafel. Pakweg tien jaar geleden was een kampioenschap met twaalf teams immers ook geen enkel probleem. In plaats van met de teams ziet Mohammed eerder een probleem met de overvolle kalender. In een ideale wereld krijgt de F1 méér teams, maar minder races:

"Het is voor ons toegestaan om twaalf teams te hebben. Sommige van de [zittende] teams zeiden: 'Oh, het wordt te vol'. Echt? We hebben al een Hollywood team die bij ons rijdt. De circuits zouden genoeg garages en ruimte moeten hebben voor twaalf teams."

"Ik denk dat het aantal races eerder teveel is dan het aantal teams. We hebben meer teams en minder races nodig. De teams kijken naar het stukje van de taart. Ik begrijp hun zorgen, maar onze zorgen zijn anders."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool