Nieuwe BMW X2 is zoveelste gedrocht uit Beieren 

Het wil maar niet lukken bij BMW: de tweede generatie van de X2 is opnieuw een verschrikking op wielen.

Nieuwe BMW X2 is zoveelste gedrocht uit Beieren 

Er zijn maar weinig merken die op designvlak zo hard afgegleden zijn als BMW. Het ooit roemruchte sportmerk lijkt zich tegenwoordig exclusief te richten op het tekenen van onsamenhangende, drukke, verkeerd geproportioneerde en tegelijkertijd saaie en nietszeggende creaties met overdreven grote nieren op de neus.

De tijden van elegante en krachtige ontwerpen als de E46 3-serie lijken heel ver achter ons te liggen. Zelfs wanneer het merk conservatief probeert te zijn is het niet in staat die oude merkidentiteit terug te vinden.

X2/iX2

Het nieuwste bewijsstuk in de zaak tegen de moderne ontwerpafdeling van BMW is de nieuwe X2/iX2. De auto werd in grote lijnen al onthuld in een speciale Fortnite-map gebouwd door BMW, maar is nu officieel onthuld.

De compacte Sports Activity Coupe (marketingtaal voor een fastback SUV) moet de strijd aangaan met andere gedrochten zoals de Audi Q3 Sportback. Een coupe-versie van de Mercedes GLA is er echter nog niet.

Hoe het niet moet

Zoals we inmiddels gewend zijn is het lijnenspel van X2 opnieuw een studieobject voor hoe het niet moet. Zonder de wederom nodeloos uitvergrote grille zou niemand immers zeggen dat de crossover een BMW is.

De bonkige, Peugeot-achtige neus, de vreemde daklijn, hooggeplaatste achterlichten en de op het oog veel te klein uitgemeten wielen geven de auto een hoog en smal voorkomen, precies het tegenovergestelde van wat een BMW moet zijn. Zelfs in de M35i-uitmonstering maakt de wagen geen indruk. De X2 lijkt wel zijn eigen Chinese kopie te zijn.

iX2

Naast de benzineversie van de X2 heeft BMW ook een volledig elektrische variant gepresenteerd. De IX2 kenmerkt zich door een lichtere, dichte grille, een dichte achterbumper en nog kleinere wielen. De stekker-X2 heeft 313 pk en 545 Nm onder de kap en komt tot 449 kilometer ver op een volle accu.

Net als de andere i-modellen is de auto weinig meer dan een leeggehaalde X2 met een accu onder de bodem. De X2 deelt zijn platform met andere voorwielaangedreven crossovers zoals de X1 en Mini Countryman en de afgrijselijke 2 Active Tourer MPV.

Halve ton

Naast de iX2 biedt BMW drie varianten van de X2 aan. Instapper is de voorwielaangedreven sDrive20i met een 1,5 liter driecilinder en een systeemvermogen van 170 pk, mede dankzij een 19 pk mild hybride systeem.

Daarboven zit meteen de M-achtige M35i xDrive met een tweeliter viercilinder, vierwielaandrijving en 300 pk. Opvallend: de benzineversie is met een tijd van 5,4 seconden twee tienden sneller naar de 100 dan zijn elektrische broertje. Voor verstokte dieselaars is er nog de sDrive18d met een 150 pk sterke tweeliter viercilinder turbodiesel.

De X2 is als sDrive20i Launch Edition in Nederland te bestellen vanaf 52.340 euro. Voor de iX2 xDrive30 ben je minimaal €59.350 kwijt. Waarom je een van de twee zou bestellen is ons echter een raadsel.