Duitse politie schopt WRC-coureurs uit rally vanwege illegale kentekens

Voor vier deelnemers aan de WRC Central European Rally zat het evenement er vrijwel meteen al op. De Duitse politie was niet gecharmeerd van de kentekens op de rallybolides.

Duitse politie schopt WRC-coureurs uit rally vanwege illegale kentekens

Als een van de weinige vormen van racerij vereist de rallysport dat je vuurspuwende racemonster goedgekeurd is voor de openbare weg. Zelfs de moderne hybride Group B-specials van Toyota, Hyundai en Ford komen gewoon door de APK.

Tussen de competitiestages door moeten de wagens immers over de openbare weg rijden. Voldoet je bolide niet (meer) aan de eisen, dan kun je erop rekenen dat de lokale autoriteiten ingrijpen.

Zelfs de brute Rally1-machines moeten straatlegaal zijn.

Ongeldige platen

In de meeste gevallen dat een WRC-duo aangehouden wordt is er sprake van zware, verkeersgevaarlijke schade. Bij de Central European Rally was er echter een ander, uniek probleem.

De rally is gebaseerd in de Beierse stad Passau, maar wordt verreden in Duitsland, Tsjechië én Oostenrijk. De grensovergang van Tsjechië naar Duitsland zorgde op de eerste dag echter al voor een drama.

Vier auto's werden na de tweede stage namelijk bij de grens aangehouden door de plaatselijke politie. Volgens de Niedebayerische Polizei waren de kentekens van startnummers 37, 40, 51 en 77 namelijk niet geldig. Met uitzondering van de Citroën C3 met nummer 77 ging het exclusief om Skoda Fabia Rally2-machines.

Diskwalificatie

Aangezien de getroffen deelnemers een sectie van de rally niet konden rijden werden ze stuk voor stuk gediskwalificeerd, waaronder regerend wereldkampioen WRC3 Roope Korhonen. In zijn geval bleek het om een Duits exportkenteken te gaan dat niet alleen al verlopen was, maar waarvan ook de verkeerde plaats van uitgifte op de papieren genoemd werd. De teameigenaar van de WRC-stewards een boete gekregen voor de misstap.

Zo is de eerste Europese WRC-rally die zich in meerdere landen afspeelt meteen al controversieel geworden.

Autosport
  • Red Bull Content Pool