Toyota GR Yaris Rally1 brengt Group B terug (500 pk)

Met 500 pk en een buizenchassis lijkt de nieuwste generatie WRC-machines bijzonder veel op de beste. Toyota, Hyundai en Ford zullen het nieuwe Group B tijdperk in gaan luiden.

Toyota GR Yaris Rally1 brengt Group B terug (500 pk)

De rallysport wordt nog altijd gedomineerd door de schaduw van wat volgens velen het beste tijdperk in de geschiedenis van de sport was: 1982-1986, Group B. Onder de extreem losse reglementen wisten fabrikanten zoals Audi, Peugeot en Lancia vuurspuwende, vederlichte rallyspecials te creëren. De monsterachtige machines werden uiteindelijk echter krachtig en gevaarlijk. Na twee dodelijke ongevallen in Portugal en Corsica was het lot van de categorie bezegeld.

Het cirkeltje is rond

Nadat Group B en gedroomde opvolger Group S afgemaakt werden ging het WRC in 1987 over op Group A: auto's afgeleid van relatief standaard productiewagens en gelimiteerd tot 300 pk. Met de introductie van de World Rally Car-regels in 1997 werden de wagens echter al wat meer specialistisch. Een tweede evolutie in 2017 maakte de link met straatauto's nog iets vager, maar de Rally1-regels voor dit seizoen hebben het definitief gemaakt: Group B is terug.

Buizenframe

Het WRC legde lang de nadruk op de link met straatauto's, maar het nieuwe Rally1 gooit dat sentiment resoluut in de prullenbak. Het beste voorbeeld hiervan is de Toyota GR Yaris Rally1. De platgeslagen racer lijkt nog meer op een klassieke Pikes Peak special dan op een WRC-machine.

Dat is mogelijk vanwege de lossere regelgeving van Rally1: het is niet langer verplicht om een productiemodel als basis te gebruiken. In plaats daarvan is de GR Yaris Rally1 gebaseerd op een buizenframe met specifieke afmetingen, waarover een Yaris-achtige body gedrapeerd is. Bij de Toyota is het silhouet van de standaard Yaris duidelijk niet gevolgd. Concurrenten M-Sport Ford en Hyundai hebben meer hun best gedaan om het lijnenspel van de Puma en i20 te volgen.

Group B vermogens, maar dan anders

Naast de terugkeer van purpose-built buizenchassis brengt Rally1 de vermogens uit het Group B tijdperk terug. De manier waarop die 500 pok gehaald wordt is echter radicaal anders. De geblazen 1,6 liter viercilinder braakt namelijk 'slechts' 380 pk uit, terwijl de rest aangevuld wordt door een 134 pk sterke elektromotor.

Het elektrische vermogen is echter niet de complete stage beschikbaar, dus de coureurs zullen intelligent gebruik moeten maken van het systeem. De fluisterstille en schone elektromotor zal bovendien dienst doen op verbindingsroutes over de openbare weg, zodat het WRC zich op de borst kan kloppen over verminderde uitstoot en geluidsoverlast.

Monte Carlo

De Rally1 machines zullen hun debuut gaan maken bij de Monte Carlo Rally komende donderdag. Toyota gaat de seizoensopener in als dubbele titelverdediger. Regerend wereldkampioen Sébastien Ogier houdt het dit jaar echter bij een gedeeltelijke deelname, waardoor er vrij zicht is op de titel voor teamgenoten Elfyn Evans en Kalle Rovanperä. Voor Hyundai strijden Thierry Neuville en Ott Tanak om de pegels, terwijl Adrien Fourmaux en Craig Breen de eer hoog proberen te houden voor M-Sport Ford.

Negenvoudig wereldkampioen Sébastien Loeb is ook van de partij, maar de Franse legende zal net zoals de andere Sébastien een gedeeltelijk schema opvullen.

Autosport
  • Toyota Gazoo Racing, Audi, WRC