Lancia Delta Integrale terug in de rallysport

De iconische Italiaanse rallydoos is terug, maar met een bijzonder modern smaakje. Onder de vlag van GCK Motorsport zal de Delta meestrijden in het kersverse FIA World RX1e Championship.

Lancia Delta Integrale terug in de rallysport

Je zou het al bijna vergeten, maar Lancia is nog altijd een actief op de automarkt. Het ooit zo trotse bedrijf verkoopt nog altijd veredelde Fiat Panda's in thuisland Italië. Ondanks meerdere beloftes van moederconcern Stellantis om het merk nieuw leven in te blazen komt het voorlopig niet veel verder dan dat.

Bij raceteam GCK Motorsport hadden ze echter geen zin meer om te wachten. De Franse formatie besloot terug te grijpen op de roemruchte rallyhistorie van Lancia met een nieuwe creatie: de Delta Integrale EVO-eRX.

Uithangbord

De beslissing om voor een Delta te gaan kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Onder de naam GCK Exclusiv-e maakt het team namelijk elektrische restomods op basis van originele Integrales. De EVO-eRX wordt hiervoor het uithangbord. Je kunt dus al wel raden wat er onder de kap van de brute Lancia zit.

Juist: geen hitsige Lampredi viercilinder met een enorme turbo, maar een 250 kilowatt (340 pk) sterke elektromotor. Op de achteras vinden we een tweede aandrijflijn voor een systeemvermogen van 500 kW (680 pk). Het koppel ligt op 880 newton meter. Met die cijfers zijn sprint tijden 'sneller dan een F1-wagen' mogelijk.

Delta-jas

De GCK Lancia is namelijk bedoeld voor het FIA World RX1e Championship, de elektrische tegenhanger van de topklasse van rallycross. Een echte Lancia is het niet: alle wagens in RX1e staan op hetzelfde chassis ontwikkeld door het Oostenrijkse Kreisel Electric.

Naar gelang de wensen van het team kan het chassis aangekleed worden met bodywork van diverse bestaande modellen. De testwagen die vorig jaar verscheen droeg bijvoorbeeld een Skoda Fabia-jas. De technologische divisie van GCK levert bovendien groene energie uit zonnepanelen en 'duurzame bronnen' om de wagens bij te laden.

Droom komt uit

De overstap van Prodrive-Renault naar de elektrische Lancia voelt voor GCK-frontman en coureur Guerlain Chicherit als een droom die uitkomt. Met de EVO-e wil hij de acht titels van het originele model eer aan doen:

"We hebben de Lancia Delta Integrale gekozen omdat het een voertuig is dat ons allemaal deed dromen. Het is de ultieme rallywagen - zonder twijfel de meest ongelooflijke van zijn tijd - en één die vandaag de dag nog steeds enorm populair is. Het zal een druk jaar worden voor GCK Motorsport, en het hele team kijkt uit naar het aangaan van deze uitdaging."

Elektrisch
  • GCK Motorsport, FIA