Veilingsnoepje: Colin McRae's Ford Focus RS WRC 01

Nostalgie ten top! Met deze grondig gerestaureerde rallyheld steel je overal de show.

Veilingsnoepje: Colin McRae's Ford Focus RS WRC 01

De naam van rallylegende Colin McRae wordt meestal verbonden met blauwe Subaru's, 555-sponsoring en gouden wielen. Logisch: de Schot behaalde in 1995 zijn enige titel in precies zo'n wagen. Na zes jaar bij het Japanse merk stapte Colin echter over naar Ford en begon hij aan de zware taak om van de splinternieuwe Ford Focus World Rally Car een succes te maken. Daarmee verbond hij zich meteen weer aan een andere iconische livery: Martini.

Titelkansen in de goot

Het eerste seizoen met de Focus was een drama. De auto was snel, maar hopeloos onbetrouwbaar. McRae kwam in veertien rallies slechts drie keer aan de finish, waarvan twee overwinningen en een vierde plaats. In 2000 was de auto al een stuk beter, maar de grote kans kwam pas met de tweede evolutie: de Focus RS WRC 01.

McRae scoorde dat jaar drie overwinning en ging met een enkele punt voorsprong op Subaru's Richard Burns en Mitsubishi's Tommi Mäkinen de laatste rally in: de Wales Rally GB. Zijn 'thuisrally' eindige echter in tranen: in zijn typisch wilde stijl name Colin teveel risico om zijn rivalen voor te blijven. Na een brute crash lag het kampioenschap in de goot.

Y4 FMC

Dezelfde auto die zo dicht bij de titel bracht en waarmee hij het uiteindelijk verspeelde kan nu van jou zijn. Veilinghuis Silverstone Auctions heeft namelijk de Focus met kenteken Y4 FMC opgenomen in het aanbod.

Dit chassis werd in 2001 speciaal opgebouwd voor de Griekse Acropolis Rally, die Colin prompt won. In Nieuw-Zeeland was er wederom succes voor de McRae en de auto met een sterke tweede plek. Het volgende hoogtepunt was helaas de spectaculaire crash in Wales.

Prachtige restauratie

De Ford was na zijn crash zo zwaar beschadigd dat verder rijden geen optie meer was voor Colin, maar als door een wonder eindigde de auto niet op een kleffe Britse schroothoop. Twintig jaar na dato is er zelfs helemaal niets meer te zien van harde klappen die het chassis te verduren kreeg. Volgens Silverstone is de auto van top tot teen grondig nagekeken door een 'top rally specialist'. De beelden spreken voor zich.

Bak in het midden

Onder de kap van de super-Focus vinden we een afgeleide van het bekende tweeliter Zetec-blok. Geholpen door een flinke turbo produceert de viercilinder 300 pk en 550 Nm aan koppel. Schakelen doe je via een sequentiële zesbak van Xtrac. Voor een betere gewichtsverdeling en om aandrijfassen van gelijke lengte mogelijk te maken ligt de bak overigens in de lengte, midden in de auto. Het gewicht ligt op de verplichte 1230 kilo.

Tweedehandsje

McRae's Focus is onderdeel van de 'Season Opener' van Silverstone Auctions. De wagen zal op de veilingvloer vergezeld worden door nog twee rallybeesten: een natuurgetrouwe Audi Sport quattro E2 replica en een ongeracete MG Metro 6R4.

Prijzen heeft Silverstone nog niet bekendgemaakt, maar we zijn er zeker van dat de historisch significante Ford niet voor een paar grijpstuivers over de toonbank gaat. Reken maar op minimaal een half miljoen. Nostalgische rallyfans met een kleinere portemonnee kunnen misschien beter een tweedehands exemplaar van Colin McRae Rally 3 aanschaffen.

De Focus gaat op 5 maart 2022 de veilingvloer op.

Cargasm
  • Silverstone Auctions
  • Damian Kirov