Mitsubishi zoekt naar geloofwaardigheid met Ralliart Concept Car 

Na de troosteloze reanimatie van het Ralliart-label is het ooit zo trotse merk nog steeds zoekende. De Ralliart Concept Car moet de reputatie van Mitsubishi gaan herstellen.

Mitsubishi zoekt naar geloofwaardigheid met Ralliart Concept Car 

In de huidige autoindustrie kan het erg moeilijk zijn om je als merk te onderscheiden. Enorme concerns met gedeelde platforms en motoren en verhoogde kwaliteitscontrole hebben ervoor gezorgd dat de verschillen tussen de gemiddelde middenklasse hatchbacks en crossovers minimaal zijn.

Niemand heeft het echter moeilijker dan Mitsubishi. In de jaren '90 wist het merk op te klimmen van verkoper van automobiel witgoed naar legendarische rallyhelden. Sportieve modellen zoals de Eclipse, FTO, 3000 GT en de iconische Lancer Evo wisten de reputatie van Mitsubishi naar een hoger plan te tillen.

Lege handen

Mitsubishi wist nog jaren te teren op de vier titels van Tommi Mäkinen in het WRC en de successen in de Dakar Rally, maar de rest van het modellenaanbod bleef duidelijk achter.

Toen de Evo in 2016 het nekschot kreeg bleven de Japanners met lege handen achter. In Nederland was de Outlander PHEV belastingspecial nog even enorm populair, maar een verhoging van de bijtelling maakte daar al gauw een einde aan. Echte merkbinding wist Mitsubishi niet te creëren met het model.

Wanhopige aandeelhouders

Tegelijkertijd met het overlijden van de Evo werd Mitsubishi overgenomen door rivaal Nissan, nadat duidelijk geworden was dat Mitsubishi jarenlang gelogen had over verbruikscijfers. De overnamen heeft het merkt echter weinig gebracht: deze zomer smeekten wanhopige aandeelhouders de CEO nog om de Evo nieuw leven in te blazen.

In plaats van die wensen in te willigen kwam Mitsubishi met de revival van het Ralliart-label, de rallydivisie die in 2010 op non-actief werd gesteld. Helaas beperkte het nieuwe Ralliart zich tot een paar stickerpakketten en gekleurde stukjes trim voor de Thaise Pajero Sport en Triton.

Ralliart Concept

De beschamende onthulling van de plakplaatjes is uiteraard niet genoeg om Mitsubishi weer op de kaart te zetten. Daarom zet het merk door met een heuse concept car voor de Tokyo Motorshow op 14 januari. Om alvast wat opwinding te creëren heeft het merk een teaser in de ether geslingerd.

We zien een achterbumper met een flinke gesimuleerde diffuser die versierd lijkt met kaasschaven. In het midden vinden we een derde remlicht dat moet doen denken aan het achterlicht van een Formule 1-wagen. Het vernieuwde Ralliart-logo op de rechterhoek maakt het plaatje af.

Het gebrek aan zichtbare uitlaten verraadt waar we mee te maken hebben: geen Evo-achtige, maar een elektrische of plug-in hybride SUV met 'sportieve' aspiraties. Waarschijnlijk kijken we dus tegen de opgedirkte kont van een toekomstig Outlander-topmodel aan. De spanning is weer eens ver te zoeken. Helaas Mitsubishi, probeer het later nog maar eens.

Nieuws
  • Mitsubishi