Mitsubishi's Ralliart revival is lachwekkend

De rallykoningen van weleer hebben hun iconische motorsport divisie gereanimeerd. Helaas is Ralliart niets meer dan een veredelde stickerboer geworden.

Mitsubishi's Ralliart revival is lachwekkend

Mitsubishi balanceert al jaren op het randje van de afgrond. In grote markten als Europa en Amerika heeft het merk een minuscule aanwezigheid. En wat er wel te koop is staat te boek als gedateerd, ongeïnspireerd en dodelijk saai.

In Nederland heb je bijvoorbeeld de beperkte keuze uit de compacte Space Star, de huiveringwekkende Eclipse Cross PHEV crossover, de voor een misleidend zuinige Outlander PHEV SUV en het goudeerlijke werkpaard L200.

Ralliart reboot

Sportieve imagebuilders zoals de Eclipse, FTO, 3000 GT en Lancer Evo zijn al sinds 2016 niet meer in de showroom te vinden. Op aandringen van de aandeelhouders heeft het management daarom het oude Ralliart-label weer opgegraven.

Onder de Ralliart vlag wist Mitsubishi tussen 1996 en 1999 vier keer op rij de WRC-titel binnen te slepen. Ook bij de Dakar Rally was er enorm succes: tussen 2004 en 2007 wist Mitsubishi opnieuw vier keer op rij te winnen.

In 2010 werd Ralliart uitgekleed en op non-actief gesteld, maar in de hoop op het oude succes mee te liften heeft het moederbedrijf nieuw leven geblazen in de divisie. De invulling van het vernieuwde Ralliart stelt echter grandioos teleur.

In-house Halfords

Mitsubishi had er in het verleden geen problemen mee om het label op mindere goden zoals de Lancer hatchback en de Colt Turbo te plakken, maar destijds had de naam nog waarde vanwege de rallyactiviteiten van het merk. De lancering van het nieuwe Ralliart in Thailand heeft de pijnlijke waarheid echter onthuld.

De divisie is niets meer dan een in-house Halfords geworden. In plaats van verbeteringen aan de prestaties van sportieve modellen doet de divisie alleen in speciale trimstukjes, gekleurde wielen, stickers, spatlappen, en vloermatten voor belegen SUVs en pickups.

Trieste poging

Ondanks een volledig gebrek aan een motorsportprogramma heeft de Thaise divisie het lef om de Triton (L200) en Pajero Sport aan te prijzen met een anonieme rallycoureur op de achtergrond. Beide modellen hebben in de verste verte niets te maken met de rallysport, maar dat kan het marketingbureau weinig schelen.

We zijn erg benieuwd wat de aandeelhouders vinden van deze trieste poging om het imago van het merk op te poetsen. Van de beloofde rallywagen is immers nog niets terechtgekomen. En de wens om de Evo terug te halen blijft ook onbeantwoord. De gedroomde wederopstanding van het ooit zo trotse merk lijkt in ieder geval nog heel ver weg.

Algemeen
  • Mitsubishi