Aandeelhouders Mitsubishi willen de Evo terug

De mensen achter het merk zijn de eindeloze stroom hybride SUV's zat: een revival van de Lancer Evolution moet Mitsubishi uit het slop gaan trekken.

Aandeelhouders Mitsubishi willen de Evo terug

Mitsubishi, wie kent het nog? Ooit stonden de drie rode diamanten voor kwaliteit, sportiviteit en snelheid op elk terrein. Dat was onder andere te danken aan de avonturen van het merk in de Paris Dakar Rally, maar het echte werk begon pas in de jaren '90. Met de Galant VR-4 en later de eerste Lancer Evolution begon Mitsubishi aan een legendarische periode in de rallysport.

Tussen 1996 en 1999 won de Evo zelfs vier keer achter elkaar het WRC. Die successen zag je terug in de showroom: naast de Evo kon je aan je sportieve trekken komen met de Eclipse, FTO en 3000 GT en speciale versies van de Colt en Galant. De stickers van rallyafdeling Ralliart vonden ook gretig aftrek bij mensen met een Carisma 1.6.

Met de Tommi Mäkinen Edition werden de vier WRC-titels gevierd.

SUV-gekte

Een dikke twintig jaar later is er van het imago van Mitsubishi niets meer over. Sportieve modellen doen ze niet meer aan: de Evo is al sinds 2016 morsdood. Sterker nog, buiten China en Taiwan bestaat zelfs de standaard Lancer niet meer. Door het belegen aanbod van doodsaaie hybride SUVs en een emissieschandaal is het merk zelfs z'n onafhankelijkheid kwijtgeraakt. Tegenwoordig is Mitsubishi onderdeel van Renault-Nissan.

Ralliart-revival

Om het merk uit de vergetelheid trekken is nieuw leven geblazen in de Ralliart-divisie. De deuren van de motorsport-afdeling gingen al in 2010 op slot, maar onder de nieuwe plannen moet Mitsubishi weer een speler gaan worden in de rallysport. Dat doen ze echter, hoe kan het ook anders, met hybride SUVs. Daarnaast zal Ralliart een aantal cosmetische tuningspakketjes aan gaan bieden voor modellen als de Eclipse Cross en de Outlander PHEV.

Halo-car

Voor de mensen met het geld is het echter niet genoeg om het Ralliart-label even af te stoffen. Mitsubishi's aandeelhouders hebben volgens Response bij een vergadering op 23 juni expliciet gevraagd naar het reanimeren van de Lancer Evolution. De redenering hierachter is simpel: zonder Evo is Mitsubishi z'n identiteit kwijtgeraakt, wat een grote factor was in de trage ondergang van het ooit zo trotse merk.

Met een 'halo-car' zoals de Evo zou Mitsubishi zichzelf weer op de kaart kunnen zetten. De nieuwe Evolution maakt daarmee het rijden van een Mitsubishi weer cool, waardoor in theorie de verkopen van de saaiere modellen zullen stijgen. En dat lever meer winst op voor de aandeelhouders.

Wil wel, kan niet

Mitsubishi Motors President Takao Kato wil graag aan de vraag voldoen, maar zegt dat het merk op dit moment te zwak is voor dat soort stunts. De focus ligt voorlopig op het realiseren van meer elektrische modellen: "Elektrificatie vraagt een hoop budget voor de ontwikkeling en het bedrijf is nog niet sterk genoeg. We hebben het afgelopen fiscale jaar grote verliezen geleden. We moeten eerst het bedrijf weer tot leven wekken. Daarna kunnen we de auto's op de markt brengen waar de fans op wachten. Ik wil het doen."

Kip en het ei

Daarmee komen we aan op een soort 'kip en het ei'-verhaal: zonder Evo wordt het moeilijk om het merk gezond te maken, en zonder dat het merk gezond is, is er geen ruimte voor een Evo. Daarmee geeft Kato wel aan dat er geen Eclipse Cross of Mustang Mach E-achtige fratsen met de iconische naamplaat gedaan zullen worden. Een plug-in hybride of elektrische Evolution in de stijl van de BMW i4 zou wellicht nog wel een optie kunnen zijn.

Al in 2005 toonde Mitsubishi een elektrische Evo met de MIEV Concept. Met vier wielmotoren produceerde de auto in totaal 200 kilowatt (270 pk) en 2072 newton meter aan koppel. Een nieuwe versie met de techniek van 2021 zou misschien geen slechte zet zijn voor Mitsubishi. Met een EV-olution (ha) kunnen de Japanners twee vliegen in een klap slaan: sportief, maar toch elektrisch. Al is het voor de liefhebbers in dat geval misschien beter dat het model met rust gelaten wordt.

Lancer Evolution MIEV concept, 2005.
Nieuws
  • Mitsubishi UK, Mitsubishi Motors