Mitsubishi keert terug in de autosport met Ralliart

Na elf jaar afwezigheid gaat gaat Mitsubishi door het reanmineren van performance label Ralliart terug naar zijn roots.

Mitsubishi keert terug in de autosport met Ralliart

Tegenwoordig is er van het ooit zo trotse Mitsubishi Motors helaas weinig over. In Nederland verkoopt het merk slechts vier modellen: de kleine Space Star, de Eclipse Cross crossover, de Outlander SUV en de L200 pickup. Het minuscule aanbod is het resultaat van decennia mismanagement en chronisch geldtekort, waardoor het bedrijf langzamerhand uitgekleed werd. In 2016 verloor Mitsubishi zijn onafhankelijkheid door op te gaan in de Renault-Nissan Alliance.

Ralliart

Al in 2010 sneuvelde tuning- en autosport-afdeling Ralliart. In de nasleep van de financiële crisis van 2008 kon Mitsubishi het zich niet meer permitteren om actief mee te strijden in de de rallysport. De markt voor tuningsdelen was volgens het management ook te klein om in te blijven investeren. Daarmee kwam een einde aan het beroemde label dat sinds 1983 verantwoordelijk was voor de rally-successen van het merk. Onder de Ralliart-vlag wist Mitsubishi vier WRC-titels en maar liefst twaalf overwinningen bij de beroemde Paris-Dakar Rally.

De Racing Lancer was de laatste wagen van Ralliart.

Terugkeer

Bij een aandeelhoudersvergadering in Tokyo gaf CEO Takao Kato aan nieuw leven te zullen blazen in Ralliart: "Voor klanten die onze 'Mitsubishi-heid' willen ervaren zullen we speciaal gemaakte accessoires voor onze modellijn lanceren en terugkeren in motorsport evenementen wereldwijd." Naast het leveren van een spoiler en stickerpakketje voor je belegen PHEV gaat Mitsubishi dus binnenkort weer op het toneel verschijnen in de internationale rallysport.

Geen Evo, geen WRC

Dat betekent echter niet dat we teruggaan naar de gloriedagen van de Evo VI en Tommi Makinen. Bij de presentatie werden namelijk alleen silhouetten getoond van SUV-achtigen en werd onderstreept dat Mitsubishi zich vooral wil gaan richten op elektrificatie. Er komt dus helaas geen nieuwe Lancer Evolution. Zelfs de Space Star krijgt geen WRC-behandeling, ondanks het feit dat die klasse volgend jaar hybride gaat.

Een hybride Dakar-racer zou misschien in het plaatje passen, maar we vrezen gezien Mitsubishi's beperkte budget dat het bij een paar licht aangepaste PHEV's gaat blijven. Leuk dus, dat Mitsubishi een motorsport-afdeling opent in de tijd dat grotere merken ze sluiten, maar voor de liefhebber valt er waarschijnlijk nog steeds weinig te halen.

Autosport
  • Mitsubishi Motors