Halloween top 10: auto's met hele enge namen

6 | Dodge Demon

De SRT Demon-variant van de Challenger is een van de makkelijkste opties voor dit lijstje. Iedereen is immers bekend met de meest potente versie van de populaire muscle car. Wat minder mensen weten is dat het 800+ sterke monster een veel minder gevaarlijke voorganger heeft. In 1971 introduceerde Dodge namelijk de Dart Demon, een fastback-variant van hun populaire compact car.

Net als de Dart sedan kon de Demon besteld worden met een astmatische 3,2 liter slant six, die slechts 106 pk leverde. Een 3,7 six (110 pk) en 5,2 liter V8 (233 pk) waren optioneel, maar de echte pret begon pas met de Demon 340 en zijn 275 pk sterke 5,6 liter achtcilinder. Ironisch genoeg produceerde Dodge net als bij de moderne Demon verscheidene dragrace specials van de Dart, maar geen daarvan was gebaseerd op de Demon-body.

7 | Cadillac Series 61 'Le Monstre'

Amerikaanse racer Briggs Cunningham en zijn Cadillac fabrieksteam shockeerden de Europese racewereld in 1950 met een...uniek gelijnde Le Mans-special. De naamloze racer was gebaseerd op een standaard Series 61-chassis, maar kreeg een bijzondere gestroomlijnde body mee. Onder smalle kap ging een 250 pk sterke 5,4 liter V8 schuil, gekoppeld aan een handgeschakelde driebak.

De Franse pers was zo onder de indruk van de machine dat de Cunningham-special meteen een passende bijnaam meekreeg: Le Monstre. Het monster werd voor de zekerheid begeleid door een standaard Series 61 met minimale aanpassingen.

Beide wagens bereikten de finish van de 24 uur van Le Mans, maar ironisch genoeg eindigde de standaard Caddy als tiende, een plek vóór Le Monstre. De special had namelijk een halfuur vastgestaan in het toen nog aanwezig diepe zand naast het stratencircuit.

8 | Ford Mustang SVT Cobra 'Terminator'

Deze brute Mustang heeft niet één, maar twee enge namen. De SVT Cobra met de interne codenaam 'Terminator' was de laatste hoera voor de SN95-generatie. De door het Special Vehicle Team grondig herziene ponycar combineerde de verfijnde onafhankelijke achterwielophanging van de reguliere Cobra met een 4,6 liter V8 met dubbele bovenliggende nokkenassen én een supercharger.

Het resultaat was een bijna 400 pk sterke supercar-killer. De Cobra Terminator kon de sprint van nul naar honderd in vijf seconden afraffelen en moest begrensd worden op 250 kilometer per uur. Zonder elektronische pretbederver was een top van 275 kilometer per uur mogelijk. De Terminator werd voor slechts twee modeljaren geproduceerd in 2003 en 2004. Uiteindelijk rolden er 19.140 exemplaren van de band.

9 | Lamborghini Murciélago

Naast de duivel heeft Lamborghini nog een Halloween-waardig naam in de aanbieding. De opvolger van de Diablo kreeg namelijk de naam Murciélago. Ingewijden weten het meteen: dat is Spaans voor vleermuis. Net zoals zijn voorganger was het V12-vlaggenschip echter niet lettelijk vernoemd naar het diertje, maar naar een 19de eeuwse legendarische vechtstier.

In tegenstelling tot de Diablo werd de Murciélago vanaf het begin in 2001 geleverd met 'veilige' vierwielaandrijving. Dat hield de LP580, LP640 en de extreme SV er echter niet van om overmoedige bestuurders alsnog de stuipen op het lijf te jagen. De Murciélago SV had ook een morbide tintje: het model was de laatste met de beroemde Bizzarrini V12 die in 1963 het levenslicht zag.

10 | Hennessey Exorcist

Van de duivel zelf zijn we aangekomen bij degene die hem koste wat het kost moet verslaan. De Hennessey Exorcist is het antwoord van pk-fanaat John Hennessey op de Dodge Hellcat en Demon.

De op de Chevy Camaro gebaseerde bruut legt maar liefst 1.000 pk en 1309 Nm aan koppel in de strijd tegen de demonen van Dodge. De standaard 0-100 sprint is in 3.2 seconden geklaard en de top ligt op maar liefst 349 kilometer per uur. Dat is meer dan genoeg om iedere kwade geest terug naar de hel te jagen.

Algemeen
  • Stellantis, Lamborghini, AMC, Stelvio Automobili, ACO, Ford Performance, Hennessey Performance.