Brawn: 'Verstappen moet betere teamgenoot krijgen, net als Hamilton's

Brawn ziet maar één zeker manier om de spanning terug te brengen in de Formule 1. Max Verstappen moet weer een echt competitieve teamgenoot gaan krijgen, net als Sir Lewis Hamilton.

Brawn: 'Verstappen moet betere teamgenoot krijgen, net als Hamilton'

Het seizoen van 2023 draait uiteraard maar om één man: Max Verstappen. De Belg Nederlander breekt dit jaar alle records wat betreft overwinningen en kampioenschapspunten. Max had eigenhandig het constructeurskampioenschap naar binnen kunnen slepen, heeft inmiddels het hoogste winstpercentage aller tijden (een record uit 1952) en heeft nog altijd de kans om het absolute record voor het hoogste aantal overwinningen in één seizoen te evenaren. In 2016 pakte Mercedes als team namelijk 19 overwinningen.

Voorbeeld aan Hamilton

Voor Max-fans kan de lol dit seizoen niet op, maar voor de neutrale kijker en de Formule 1 als geheel is zijn totale dominantie een heikel punt. Liberty Media CEO Greg Maffei zit de Red Bull-kopman zelfs liever een paar benen breken om de spanning in de sport terug te brengen.

Voormalig teambaas en F1-topman Ross Brawn ziet echter een minder drastisch oplossing. Red Bull en Verstappen zouden een voorbeeld moeten nemen aan Mercedes en Lewis Hamilton. Een Rosberg-achtige, sterkere teamgenoot voor Max zou volgend jaar volgens Brawn een stuk meer intens kunnen maken, zo verklaarde hij tegenover TalkSport. Tijdens dat recordjaar voor Mercedes bleef het immers spannend door de strijd binnen het team:

"Wat ik heel erg graag zou willen zien, heel eerlijk, is iemand die meer competitief is in de andere auto. Want Sergio is helaas niet echt concurrentie voor Max. En zelfs als je een dominante auto hebt, als je iemand kan hebben in de andere auto die het ze moeilijk maakt en we denken aan Rosberg en Hamilton, dat was een geweldig jaar in een jaar waarin Mercedes aan het domineren was."

Hoop op een reset

Nu Sergio Pérez toch weer iets opgekrabbeld is en zijn tweede plek in het kampioenschap zo goed als veilig is lijkt de kans echter klein dat Red Bull alsnog de switch zal maken. De sterk presterende Daniel Ricciardo is immers hard nodig als teamleider van AlphaBossAdidasTauri. Brawn is zich daarvan bewust en hoopt tegen beter weten in dat teams zoals McLaren volgend seizoen sterk op kunnen komen om Red Bull alsnog partij te bieden:

"Ook al hebben ze deze dominantie op het moment, zul je het op een gegeven moment gaan zien. En we zien kleine indicaties. Ik bedoel, McLaren met Norris en af en toe Piastri klopt op de deur, houdt [Red Bull] eerlijk, laten we het zo zeggen."

"Ik ben voor deze winter optimistisch dat er een reset zal zijn. Als je vooraan zit, heb je het voordeel van eerder kunnen beginnen met het ontwerp van je nieuwe auto omdat je competitief genoeg bent, en dat is waardoor de dominantie soms meerder jaren kan lopen."

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press, Red Bull Content Pool, NL Beeld / Abaca Press