Over een dikke week zullen we mogen 'genieten' van de eerste Grand Prix in Las Vegas in 40 jaar. Het overhypte evenement draait zoals te voorspellen viel vooral om de show om de sport heen, wat zich vertaalt naar eindeloze promoties van artiesten en concerten en de duurste ticketprijzen van het jaar.
De fanatieke push om Las Vegas dé race van het jaar te maken gaat echter niet gemakkelijk. Maffiapraktijken van de organisatie, ontevreden inwoners en stakende horecamedewerkers werpen een flinke schaduw over de Grand Prix. Naast alle problemen om de race heen zijn er ook nog eens problemen met het daadwerkelijke circuit.
Toch een beetje spanning
De layout van het stratencircuit over The Strip kon al op weinig fans rekenen. Het is immers weinig meer dan een simpel blokje op. Kennelijk heeft de organisatie zich geërgerd aan die kritiek en een spannend element geïntroduceerd. De pit exit komt namelijk precies uit op de racelijn voor de eerste bocht. De risico's van zo'n layout laten zich raden.
Coureurs die de pits verlaten zullen de hele bocht aan de binnenkant van de witte lijn moeten blijven, maar die verplichting geldt niet voor degenen die al op de baan zijn. Een botsing lijkt dus onvermijdelijk, zeker met de recente trend van auto's die in de kwalificatie op pit exit blijven wachten om een gat te creëren. Het probleem wordt nog eens verergerd door de extreem lage baantemperaturen die voorspeld zijn.
Korea
De layout van Las Vegas lijkt een omgekeerde variant van de beruchte pit exit van het Korea International Circuit. Daar kwamen de auto's aan de buitenkant van bocht 2 de baan op, precies op de racelijn. Om de een of andere reden leek het Las Vegas een goed idee om met een eigen variant te komen.
Korea hield het uiteindelijk vol van 2010 tot 2013, toen financiële problemen een einde maakten aan de Grand Prix. Van de beloofd stad om het circuit heen kwam uiteindelijk niets terecht. Het is te hopen dat ook Las Vegas zo snel mogelijk van de kalender verdwijnt.
- F1 Las Vegas Grand Prix