Horner: 'Ferrari is veel te Italiaans' 

Het Red Bull-opperhoofd denkt precies te weten waar het aan schort bij de Scuderia. Als 'nationaal' raceteam laat Ferrari zich veel teveel beīnvloeden door het thuisfront.

Horner: 'Ferrari is veel te Italiaans' 

Ze zijn een paar keer dichtbij gekomen, maar het team van Ferrari doet het al vijftien jaar zonder titels in de Formule 1. De laatste keer dat er in Maranello de grootste trofee geplaatst mocht worden was in 2008 met winst in het constructeurskampioenschap.

Een jaar eerder won Kimi Räikkönen de laatste rijderstitel voor het merk. Sindsdien is de Scuderia echter vervallen in dezelfde politieke rompslomp en angstcultuur die het team tussen 1979 en 2000 van de rijderstitel hield. Ondanks een carroussel van managers, teambazen, coureurs, engineers en snelle auto's wilde het maar niet lukken.

Sebastian Vettel probeerde zes seizoenen lang terug te komen te Ferrari.

De Ferrari-kwestie

Het geploeter van Ferrari om terug te komen naar de top houdt de gemoederen in de paddock uiteraard nog altijd bezig. Met het aantrekken van Alfa Romeo-teambaas Fred Vasseur leek er een frisse wind door het team te waaien.

Fred verviel echter al snel in dezelfde patronen als zijn voorgangers. De hoop op verandering is na een teleurstellende seizoen alweer vervlogen. Bij de Eff Won with DRS-podcast werd een succesvollere teambaas de Ferrari-kwestie voorgelegd.

Té Italiaans

Red Bull's Christian Horner denkt precies te weten waar het misgaat bij het huidige Ferrari. Net als landgenoot Martin Brundle wijst hij erop dat Ferrari in Italiaanse handen maar weinig kan bereiken.

De succesdagen van het team kwamen immers met een vrijwel volledige internationale bezetting, waaronder teambaas Jean Todt, technisch directeur Ross Brawn, aerodynamicus Rory Byrne en ene M. Schumacher. Zonder Italiaanse roots kon het team zich echt bezighouden met racen:

"Ik denk dat het grootste probleem voor Ferrari is dat het een nationaal team is. Het moet teruggaan naar een raceteam zijn. Het is een Italiaans instituut en er zijn waarschijnlijk teveel mensen aan de top. Ik denk dat bij Ferrari de kranten zoveel invloed hebben op wat daar gebeurt. Dus het is een hoop druk, werken bij Ferrari."

Beperkende bureaucratie

John Elkann waakt over Ferrari, Red Bull Ring 2023.

Naast het extreme nationalisme en de invloed van de Italiaanse pers lijdt Ferrari volgens Horner onder een bijzonder topzware managementstructuur. Afgelopen seizoen werd toenmalige teambaas Mattia Binotto bijvoorbeeld plotseling ondermijnd door voorzitter John Elkann en CEO Benedetto Vigna, twee mannen die feitelijk niets met het F1-team te maken hebben. De korte lijntjes van Red Bull geven daarentegen veel meer flexibiliteit, waardoor het team snel kan reageren op veranderingen, terwijl Ferrari bureaucratie blijft steken:

"Iedereen heeft een input en een zegje. Vanaf buiten naar binnen kijkend, is een van onze sterke punten dat we snel bewegen, we maken beslissingen en we blijven erbij. En als we de verkeerde beslissing maken, veranderen we de beslissing."

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press