Arnoux: 'Ferrari had Binotto jaren geleden moeten vervangen'

De voormalig Ferrari-kopman is dolblij dat de Scuderia een punt achter de relatie met Mattia Binotto heeft gezet. Volgens de Fransman had dat echter al veel eerder gemoeten: de lege beloftes van Binotto waren namelijk Ferrari-onwaardig.

Arnoux: 'Ferrari had Binotto jaren geleden moeten ontslaan'

Na vier seizoenen als kopstuk van Ferrari heeft Mattia Binotto voor 2023 een lege agenda. De teleurstellingen van 2022 en interne politieke machtsspelletjes zorgden ervoor dat de Zwitserse Italiaan aan de kant geschoven werd ten faveure van Alfa Romeo-opperhoofd Fred Vasseur.

Daarmee is een einde gekomen aan vijftien jaar Ferrari onder Italiaans leiderschap. De Scuderia zit nu echter een maand zonder chef in de cruciale winterperiode. De meningen over de timing van het besluit zijn daarom verdeeld, maar over de reden erachter is vrijwel iedereen het eens: Binotto's situatie was simpelweg niet houdbaar.

Loze beloftes

Volgens voormalig Ferrari-kopman (1983-1985) en zevenvoudig Grand Prix-winnaar René Arnoux komen ze daar in Maranello echter veel te laat achter. De Fransman verklaarde tegenover La Gazetta dello Sport dat hij al vanaf het begin zag dat Binotto het niet in zich had om zo'n groot team terug naar het succes te loodsen.

In plaats van effectief optreden en duidelijke problemen aanpakken bleef Mattia immers maar beterschap beloven. Die beloftes werden echter vrijwel niet waargemaakt. Arnoux meent dat dit op zichzelf jaren geleden al reden was voor Ferrari om hem de laan uit te sturen:

"De fouten die hij gemaakt heeft in de Formule 1 zijn voor mij onvergeeflijk. Ik heb nooit aan Binotto's kant gestaan. Iemand die zegt: 'Het zal volgend jaar beter zijn, het zal volgend jaar beter zijn' verdient die plek niet. Ferrari had hem jaren geleden moeten vervangen. Dat heb ik meerdere keren gezegd."

De hand van Todt

Arnoux trok uiteraard meteen de vergelijking met de grote Jean Todt. In tegenstelling tot Binotto deed Jean nooit beloftes, en al helemaal niet over dingen die hij niet kon voorspellen. In plaats daarvan werkte hij stilletjes keihard door tot het doel bereikt was. Pas dan was het tijd om aan de toekomst te denken. Volgens René zijn ijzervreters zoals Todt en McLaren's Ron Dennis echter een zeldzaamheid geworden in de Formule 1:

"Gedrag zoals dat van hem is niet te tolereren wanneer je aan het roer van het beste team in de wereld staat. Je mag van Jean Todt vinden wat je wil, maar hij zij nooit: 'Het zal volgend jaar beter zijn'. Hij won, en wanneer hij won dacht hij pas aan volgend jaar. Maar er zijn weinig Todt en Ron Dennis-types in de Formule 1."

Formule 1
  • BrunoPress, Ferrari