Lewis Hamilton's F1-bolide breekt veilingrecord 

Een tweedehandsje van Sir Lewis is nu de meest kostbare moderne F1-wagen ooit. Bij een veiling in Las Vegas leverde het chassis uit 2013 een recordbedrag op.

Lewis Hamilton's F1-bolide breekt veilingrecord 

In Las Vegas werd nog meer gebroken dan inhaalrecords. Voorafgaand aan de toch best vermakelijke race ging er namelijk een Mercedes F1 W04 onder de hamer. Dat is de bolide waarmee Lewis Hamilton en Nico Rosberg in 2013 naar een tweede plaats in het constructeurskampioenschap reden. De W04 vormde de opmaat naar een acht jaar lange periode van dominantie onder de turbo-hybride regels, maar moest het zelf duidelijk afleggen tegen de Red Bull RB9.

Chassis nummer 4

Het exemplaar dat in het Wynn’s Awakening Theater verpatst werd onder toeziend oog van anti-lolbroek James Corden is chassis nummer vier. De auto werd in veertien van de negentien Grand Prix ingezet als de dienstwagen van Hamilton. Lewis pakte drie podiums in Maleisië, China en België met de auto, en wist in Hongarije vanaf pole position zijn enige overwinning van het seizoen te scoren.

Geen titel, wel pegels

F1 W04 #4 is het eerste ex-Hamilton Mercedes chassis dat te veil aangeboden is. Het feit dat de auto hem geen titel opleverde deed daarom niets af aan de prijs. De Mercedes werd geschat op 10 tot 15 miljoen dollar.

Daar ging de uiteindelijke koper echter vrolijk overheen. De wagen ging namelijk voor een forse 18.8 miljoen dollar (17.1 in euro's) van de hand. Daarmee zit de F1 W04 bijna tien miljoen boven de maximale vraagprijs van een titelwinnende ex-Schumacher Ferrari.

Hamilton's tweedehandsje heeft meteen het veilingrecord voor een moderne F1-wagen gebroken. Het is niet bekend of de auto ook functioneel is, maar de vermogende nieuwe eigenaar kan dat eenvoudig oplossen met een bezoekje aan de Mercedes-fabriek. De 750 pk 2,4 liter V8 met 80 pk KERS-systeem kan door de mannen en vrouwen in Brackley ongetwijfeld weer tot leven gewekt worden.

Mercedes regeert

Juan Manuel Fangio in zijn Mercedes W196 R, Zandvoort 1955.

Het absolute veilingrecord voor een Formule 1-wagen staat toevallig ook op naam van een Mercedes. Op het Goodwood Festival of Speed werd in 2013 een W196 R uit 1954 geveild voor 29.6 miljoen dollar. De ex van Juan Manuel Fangio heeft echter wel een titel weten te bemachtigen.

Mercedes lijkt een ijzeren greep te hebben op de veilingwereld. Vorig jaar veilde het merk achter gesloten deuren één van de twee 300 SLR Uhlenhaut Coupe's voor 135 miljoen dollar. De koper bleef uiteraard onbekend.

Formule 1
  • NL Beeld / Cover Images, NL Beeld / Collectie Spaarnestad