FIA-president 'dreigt' met terugkeer Michael Masi 

Mohammed Ben Sulayem heeft voor bepaalde kringen bijzonder provocerende uitspraken gedaan. In reactie op de zoveelste vraag naar Abu Dhabi '21 suggereerde de Emirati voormalig wedstrijdleider Michael Masi terug te gaan halen.

FIA-president 'dreigt' met terugkeer Michael Masi 

In bepaalde kringen is Michael Masi een van de meest kwaadaardige personen uit de geschiedenis van de Formule 1. De Australiër boog in de beruchte seizoenfinale van 2021 de reglementen zo ver mogelijk op om te voorkomen dat de race achter de safety car eindigde. Hierdoor kreeg Max Verstappen de kans om op versere banden Lewis Hamilton aan te vallen voor de leiding en de titel.

Vanwege het voorval werd Masi door de mangel gehaald in zowel de reguliere als social media. Na een lange radiostilte werd hij begin 2022 alsnog ontslagen door de FIA, waarna hij terugkeerde naar Australië. Zelfs twee jaar na dato halen wordt Masi nog altijd aangehaald als de grote boeman van de Formule 1.

Return of the massive

Masi's acties werden ook door de FIA en de Formule 1 veroordeeld. FIA-president Mohammed Ben Sulayem ziet de reputatie van de voormalig wedstrijdleider echter als een kans om op politiek vlak uit te halen. De ex-rallynavigator uit Dubai werd door PA News weer eens bevraagd over de gevolgen van Abu Dhabi '21.

Ben Sulayem stelde dat het niet zijn plaats was om excuses aan te bieden voor het incident, aangezien de race plaatsvond onder het regime van oud-president Jean Todt. Gekscherend gaf hij aan dat excuses alleen zouden komen in ruil voor een terugkeer van Michael Masi:

"Ik verontschuldig me altijd, maar ik kan me niet verontschuldigen voor iets dat voor mijn tijd gedaan is. Oke, ik zal mijn excuses aanbieden, maar ik zal Michael Masi terughalen. Denk je dat dat juist is?"

"De arme kerel is een persoon die aangevallen en [verbaal] mishandeld is. Michael Masi ging door een hel. Hel! En als ik zie dat er een kans [voor hem is] met een noodzaak voor de FIA, en Michael Masi is de juiste persoon, dan haal ik hem erbij. Dit gebeurde allemaal voordat ik de functie overnam, maar ik zal mijn excuses aan hem aanbieden en als er een baan is bij de FIA waarvoor hij de juiste persoon is, dan haal ik hem terug."

Nooit veranderd

De voortdurende hetze als gevolg van Abu Dhabi 2021 heeft Ben Sulayem ook op persoonlijk vlak geraakt. Bij zijn aantreden als president werd hij met de dood bedreigd om het resultaat van het kampioenschap te veranderen.

Met een vergelijking met de WK voetbalfinale van 1966 probeerde de Emirati dat soort types voorgoed het zwijgen op te leggen. Destijds werd aan Engeland ten onrechte een doelpunt toegekend, waarna Duitsland met 4-2 verloor. Ondanks nieuw bewijs is dat resultaat nooit gewijzigd, net als het wereldkampioenschap F1 van 2021:

"Ik ben ook met de dood bedreigd omdat ik het resultaat van het wereldkampioenschap moest veranderen, omdat mensen dachten dat ik de bevoegdheid had om dat te doen."

"Maar het enige dat ik daarop kan zeggen is: weet je de WK-finale van 1966 tussen Engeland en Duitsland nog? Was het juist om die 3-2 aan de Engelsen te geven? Nee. Werd het resultaat later gecorrigeerd? Nee. Won Duitsland het WK? Nee."

Formule 1
  • NL Beeld / Abaca Press, NL Beeld / Action Press