Hamilton somber over de toekomst: 'Ik kan alleen maar verliezen' 

Na twee seizoenen zonder overwinning heef Sir Lewis weinig trek in de Formule 1. De Brit heeft naar eigen zeggen beseft dat er op zijn leeftijd en met zijn status niets meer te winnen valt.

Hamilton somber over de toekomst: 'Ik kan alleen maar verliezen' 

Lewis Hamilton kende voor zijn doen wederom een zwaar seizoen in 2023. Na de belofte van Brazilië eind 2022 ging Mercedes vol positiviteit het nieuwe seizoen in met een evolutie van de zeropod-auto, maar al snel bleek dat de W14 opnieuw flink tekort kwam. Al bij de eerste shakedown test op Silverstone had Hamilton door dat het een lang en zwaar jaar zou worden:

“Ik herinner me dat ik in de garage was...gewoon proberen te denken. Ik herinner me dat ik nog steeds gestuiter had. Ik herinner me dat het precies hetzelfde voelde, en het was geen geweldig gevoel...de auto had allemaal problemen. Dus ik wist gewoon dat het een lang jaar zou worden."

"Ik was een beetje meer terughoudend in februari vergeleken met het voorgaande jaar, want het jaar daarvoor werd ik verteld dat de auto geweldig was, hij was uniek, niemand zal iets hebben dat erop lijkt. En toen kwamen we bij de eerste test..."

Twijfels aan talent

De grillige prestaties van de W14 zorgden opnieuw voor flinke verwarring bij Mercedes en Hamilton. De ervaren Brit begon zelfs aan zijn eigen kwaliteiten te twijfelen. Sir Lewis wist op een gegeven moment niet meer zeker of de tegenvallende resultaten aan hem of aan de auto te wijten waren:

"Uiteindelijk, als je moeilijke seizoenen zoals dit heb, zullen er altijd momenten zijn waarbij je denkt 'Ligt het aan mij, of ligt het aan de auto?'. Heb je het nog steeds? Is het verdwenen?"

"Want als je dat mist, weet je, wanneer de magie er is, wanneer alles bij elkaar komt, de auto en jij, en die vonk, het is buitengewoon. En dat is waar je naar op zoek bent."

Winnen onmogelijk

De moeilijkheden van de afgelopen paar jaar hebben Hamilton de ruimte gegeven om dieper na te denken over zijn huidige situatie. Volgens de Brit is hij op een punt in zijn leven - en carrière - aangekomen waarbij écht winnen eigenlijk onmogelijk geworden is.

Vanwege zijn status als zevenvoudig wereldkampioen en 103-voudig Grand Prix winnaar schat niemand zijn eventuele succes immers op waarde, maar sabelt iedereen hem met plezier af als het slecht gaat. De situatie deed hem twijfelen over zijn toekomst in de F1, maar uiteindelijk tekende hij toch bij tot 2025:

"Het is een hoop druk, de hele tijd bekritiseerd te worden, en ik zit op een punt in mijn leven waar ik op geen enkele manier kan winnen. Als ik een race win is het 'Oh hij is een zevenvoudig wereldkampioen, met 103 overwinningen.' Als ik het niet goed doe is het groot nieuws."

"Ik kan alleen maar verliezen op dit punt in mijn leven en er was zeker een punt waarop ik me afvroeg of ik er nog mee door wilde gaan. Ik ben maar een mens. Als er iemand is op de wereld die je verteld dat ze dat soort dingen niet hebben, dan zijn ze in de ontkenning. We zijn allemaal mensen."

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press, NL Beeld / Proshots