'Gasly en Ocon klaar met Alpine, zoeken functie elders' 

Het Franse dream team dreigt uit elkaar te vallen. Volgens de laatste geruchten zouden Pierre Gasly en Esteban Ocon driftig op zoek zijn naar een manier om het zinkende schip te verlaten.

'Gasly en Ocon klaar met Alpine, zoeken functie elders' 

Het F1-team van Alpine is de laatste jaren uitgegroeid tot het lachertje van de paddock. Ondanks een prestigieuze naam en de vermeende steun van autogigant Renault weet de formatie alleen maar enorme stappen achteruit te zetten. Vanwege extreem mismanagement vanuit de top, een vijandige sfeer tussen de Britse en Franse afdeling en een moeizame relatie met het moederbedrijf is Alpine vervallen in absolute chaos.

In de afgelopen jaren werd vrijwel ieder prominent teamlid weggejaagd: adviseur Alain Prost, jong talent Oscar Piastri, teambazen Marcin Budkowski en Otmar Szafnauer, technisch hoofd Pat Fry, sportief directeur Alan Permane, coureur Fernando Alonso en zelfs CEO Laurent Rossi stapten allemaal op of werden daartoe gedwongen.

Zwakste fabrieksteam

Naast alle chaos zit Alpine bovendien met een middelmatige auto en de zwakste en meest onbetrouwbare motor van het veld. Het team gleed in 2023 af naar van de vierde naar de zesde plek in het constructeurskampioenschap, net vóór Williams.

Met een achterstand van 260 punten op Aston Martin was Alpine met afstand het meest zwakke fabrieksteam. Ondanks talloze beloftes van beterschap lijkt daar de komende tijd geen verandering in te komen. De problemen zijn immers niet nieuw: al sinds de terugkeer onder de Renault-naam in 2016 loopt het team al achter de feiten aan.

Gasly & Ocon

Tussen al het blauw geverfde puin vinden we tegenwoordig Pierre Gasly en Esteban Ocon. De twee jeugdvrienden zetten begin 2023 hun bittere rivaliteit op pauze om een volledig Frans dream team te kunnen creëren. Tijdens het seizoen kwamen er echter alsnog de nodige frustraties naar boven, vooral vanwege diverse teamorders.

Volgens Spaanse F1-journo Pedro Fermin is de giftige situatie binnen Alpine aanleiding voor het duo om elders hun heil te zoeken. Zowel Gasly als Ocon zouden hun managers de opdracht gegeven hebben om voor 2025 ergens anders een stoeltje los te peuteren. Het nieuws is opvallend, aangezien Pierre net met de grootste moeite de overstap gemaakt heeft, en Esteban er al sinds 2020 warmpjes bij zit in Enstone.

De opties voor '25

De opties voor beide mannen zijn vrij beperkt. Aan het eind van 2024 komen er technisch gezien elf stoeltjes vrij, maar het merendeel is niet bijzonder aantrekkelijk. Dit zijn ze op een rijtje:

Red Bull
Ondanks zijn moeilijkheden heeft Sergio Pérez nog altijd een pitbox bij Red Bull Racing. Aan het einde van 2024 zou dat wel eens anders kunnen zijn. Afhankelijk van zijn prestaties zal hij zijn stoeltje wellicht op moeten geven. Daniel Ricciardo lijkt klaargestoomd te worden als zijn vervanger, maar er is een kleine kans dat Horner en co iemand van buitenaf zullen nemen. Een herkansing voor Gasly lijkt echter onwaarschijnlijk. Daarnaast zijn Esteban Ocon en Max Verstappen niet bepaald de beste vrienden.

Ferrari
Het hoogst haalbare voor Pierre en Esteban is feitelijk een positie bij Ferrari. Op dit moment lopen de contracten van zowel Charles Leclerc als Carlos Sainz eind 2024 af. Golden boy Leclerc krijgt hoogstwaarschijnlijk een lange verlenging aangeboden, maar de positie van Sainz is niet zeker.

Aston Martin
Bij het team van Lawrence Stroll is uiteraard altijd één stoeltje verzegd. De andere staat echter ter discussie. Aan het einde van 2024 komt kopman Fernando Alonso namelijk vrij. De dan 43-jarige ijzervreter zou er zomaar voor kunnen kiezen om definitief met pensioen te gaan.

Stake/Kick/Sauber
Bij het voormalige Alfa Romeo is ook een enkele plek beschikbaar voor 2025. De tot nu toe vrij kleurloos rijdende Zhou Guanyu moet aan het eind van het jaar immers opnieuw in onderhandeling. Met de instap van Audi in het vooruitzicht voor 2026 is het een aantrekkelijke positie voor de Alpine-jongens.

AlphaTauri/RB/Racing Bulls
Het voormalige zusterteam van Red Bull staat op het punt om een ware revolutie door te maken. Met wie die revolutie vanaf 2025 ingezet zal worden valt echter nog te bezien. Zowel Daniel Ricciardo als Yuki Tsunoda zijn aan het einde van het seizoen vrij om te gaan. De verwachte exit voor Sergio Pérez bij Red Bull betekent dat er hoe dan ook een plek vrijkomt. Terugkeren naar Faenza lijkt geen optie voor Gasly, maar wellicht kan Ocon zich een weg naar binnen praten.

Williams
Het oude kampioensteam moet voor 2025 feitelijk op zoek naar twee nieuwe coureurs. De puike prestaties van Alex Albon geven echter de indruk dat de Britse Thai voorlopig veilig zit. Als crashkoning van 2023 heeft Logan Sargeant die luxe niet. Objectief gezien is Williams op dit moment alsnog een stap naar beneden ten opzichte van Alpine, maar het goede werk van verse teambaas James Vowles lijkt dat tij te kunnen keren in de toekomst.

Haas
Na het ontslag van populaire chef Guenther Steiner lijkt Haas zo goed als verloren. Het team eindigde 2023 op een pijnlijke tiende en laatste plek na de revival van AlphaTauri. De chaos binnen het team lijkt zowaar nog groter dan die bij Alpine, waardoor het eigenlijk geen optie is. Toch komen beide stoeltjes eind 2024 vrij.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots