Viaplay maakt delen accounts zo goed als onmogelijk

Het gesleutel achter de schermen is nog niet voorbij bij Viaplay. Met een set aangepaste voorwaarden maakt de Scandinavische streamingsdienst het onmogelijk om op twee locaties tegelijk dezelfde dingen te kijken.

Viaplay maakt delen accounts zo goed als onmogelijk

Na maanden ploeteren is Viaplay druk bezig met een comeback op de Nederlandse markt. Met het behouden van het jaarabonnement en een flinke prijsverlaging werd de nieuwe fase van het vers geredde bedrijf positief ingezet, maar de Scandinaviërs zijn klaarblijkelijk nog niet helemaal klaar met het wiel opnieuw uitvinden. In de gewijzigde voorwaarden valt namelijk te lezen dat de streamingsdienst een rem zet op het delen van accounts.

Delen verboden

Gebruikers van Viaplay konden voorheen op twee apparaten tegelijkertijd naar een stream kijken, ongeacht de locatie. Daar is nu echter verandering in gekomen: tegelijk streamen is voortaan alleen mogelijk op hetzelfde IP-adres.

Start je de app ergens anders op, dan kun je niet naar dezelfde beelden kijken. Het uitlenen van je account naar iemand anders die geen account heeft moet hiermee voorkomen worden. Recent zette industrieleider Netflix een soortgelijke stap.

Niks Xtra

Naast het dwarszitten van meelifters heeft Viaplay naar eigen zeggen hun positie versterkt door het afschieten van Viaplay Xtra, een ouderwetse TV-zender die via aanbieders Ziggo, KPN, Odido, Delta, Caiway en Solcon te bekijken was. Xtra gold als een backup vanwege onzekerheid over de kwaliteit van de streams van het bedrijf, met name met het oog op de live-uitzendingen van de Formule 1. Zelfs bij de traditionele lineaire zender regende het echter klachten over de beeldkwaliteit.

Inmiddels heeft Viaplay genoeg vertrouwen in het eigen product om Xtra los te laten. Je kunt dus alleen meekijken - op je eigen IP-adres - via de app:

"[Viaplay Xtra oprichten] werd gedaan om beschikbaarheid van de F1-uitzending te garanderen. Dit is niet langer nodig en daarom wordt deze dienst nu beëindigd. Viaplay Xtra is nog tot 25 februari beschikbaar in Nederland."

Formule 1
  • NL Beeld / Patrick van Emst, Pexels, Viaplay Group