Italiaanse superheld 'Fleximan' jaagt op flitspalen 

Een Italiaan met een goed gebruikte haakse slijper is een ware volksheld geworden. Fleximan heeft inmiddels maar liefst vijftien flitspalen omgezaagd. De carabinieri heeft de jacht op hem geopend.

Italiaanse superheld 'Fleximan' jaagt op flitspalen 

Waar je ook gaat, overal is het sentiment hetzelfde: flitspalen zijn verschrikkelijke ondingen. De camera's dienen zogenaamd om de verkeersveiligheid te verbeteren, maar halen toch vooral veel geld binnen. Bovendien worden er vaak meer gevaarlijke situaties gecreëerd dan dat er opgelost worden.

De ergernis en irritatie van de zoveelste boete voor 5 kilometer te hard zorgde er bij een Italiaan voor dat de stoppen doorsloegen. De beste man startte een kruistocht tegen de paalcamera's en zwoer zoveel mogelijk neer te zullen halen.

Fleximan

De campagne tegen de flitsers werd een succes. Inmiddels zijn er zo'n vijftien palen onschadelijk gemaakt. Daarbij werd steeds dezelfde methode gebruikt: een bescheiden haakse slijper, ook wel flex genoemd. De volksheld kreeg daarop al snel de bijnaam 'Fleximan'. In het Italiaans noem je een haakse slijper overigens flessibile.

Fleximan wordt door bepaalde delen van de Italiaanse bevolking op handen gedragen. Op social media is er veel steun. In Italië zijn er zelfs posters opgedoken om de 'superheld' te eren.

Zoveel te doen

Fleximan's hetze tegen de flitser wordt uiteraard niet door iedereen in dank afgenomen. De Italiaanse autoriteiten hebben zelfs de paramilitaire tak van de carabinieri op de zaak gezet. Die afdeling houdt zich normaal bezig met contra-terrorisme en de georganiseerde misdaad. Onlangs werd een 50-jarige man opgepakt voor het neerhalen van een flitspaal. Het is niet bekend of dat de Fleximan was.

Mocht de held nog op vrije voeten zijn, dan heeft hij nog meer dan genoeg werk te doen. Italië heeft namelijk de hoogste concentratie flitspalen van Europa. Het aantal wordt geschat op zo'n 8.000. Ter vergelijking: Duitsland doet het met zo'n 3.800. In Nederland staan er slechts 650.

Algemeen
  • Pexels, NL Beeld / Regiofotografie, NL Beeld / Regiofotografen