'Mega-SUV's worden te groot voor Europese wegen 

De vreemde obsessie met gigantische softroaders en aanverwanten loopt de spuigaten uit, aldus een Europese waakhond voor transport en milieu. Het alsmaar langer en breder wordende wagenpark zorgt volgens de EFTE voor een chronisch ruimtegebrek op Europese wegen en parkeerplaatsen.

'Mega-SUV's worden te groot voor Europese wegen 

Te groot is nooit groot genoeg. Althans, dat lijkt het motto te zijn van de moderne autoindustrie. Met elke nieuwe generatie worden modellen immers steeds een stuk forser. Die trend bestond al langer, maar is verergerd door de enorme hype rond vadsige crossovers en SUV's.

De hatchbacks op stelten en 'stoere' softroaders hebben er mede voor gezorgd dat de gemiddelde breedte van nieuwe auto's boven de 1 meter 80 is komen te liggen. En dat levert de nodige problemen op.

Zelfs een MINI kan tegenwoordig een enorme machine zijn.

Mega SUV's

Althans, dat blijkt uit een onderzoekje van de European Federation for Transport and Environment. De belangenorganisatie zette het formaat van de gemiddelde 'Mega-SUV' af tegen die van een traditionele hatchback op een doorsnee Europese weg.

Uit dat simpele experimentje werd al snel duidelijk dat een straat vol imitatie-terreinwagens te weinig ruimte overlaat voor de rest.

Autobesitas

De symptomen van 'autobesitas' zijn dus overduidelijk, maar een geneesmiddel is er nog niet. SUV's en crossovers vinden immers gretig aftrek bij het koperspubliek, terwijl traditionele hatchbacks, sedans en stationwagons één voor één uitgefaseerd worden. Kennelijk wil de gemiddelde koper gewoon niet anders, ondanks het feit dat er maar weinig praktische voordelen zitten aan een opgehoogde auto.

De EFTE heeft ook geen echte oplossing paraat. De groep meent dat de honger naar lichte landbouwvoertuigen niet zomaar te stillen is. Alleen door keihard ingrijpen met specifieke wetgeving zal er een einde komen aan de SUV-gekte. Hoe die regelgeving eruit zal moeten zien is uiteraard nog niet helder.

Nieuws
  • BMW, MINI