ChristenUnie: SUV-taks invoeren, elektrisch deelvervoer stimuleren

In de strijd om het hart van de Nederlandse automobilist laat de ChristenUnie het flink afweten. De partij van Mirjam Bikker zet vol in duurder maken van vervuilen en het promoten van elektrisch deelvervoer.

ChristenUnie: SUV-taks invoeren, elektrisch deelvervoer stimuleren

Het is alweer bijna verkiezingstijd, dus de (concept)verkiezingsprogramma's blijven maar binnenrollen. Voor autominnend Nederland is de score tot nu toe nog vrij goed. Na de open autohaat van Pvda-GroenLinks kregen we de populistische campagnes vol mooie woorden van de van de PVV en FvD voorgelegd. De nieuwste bijdrage is echter wat minder positief. De mobiliteitsplannen van demissionaire kabinetspartij ChristenUnie belooft namelijk weinig goeds.

Elektrisch deelvervoer

De partij onder leiding van kersverse lijsttrekker Mirjam Bikker volgt uiteraard de lijn die het demissionaire kabinet uitgezet had. Alle pijlen zijn gericht op het mogelijk maken van duurzame, CO2-neutrale mobiliteit.

Volgens de CU betekent dat een focus op openbaar vervoer, fietspaden en het stimuleren van elektrische alternatieven. Het liefst jaagt de partij automobilisten allemaal in een elektrische deelauto. Autobezit is immers veel te schadelijk voor het milieu.

SUV taks

Voor de hardnekkige indivualisten heeft de ChristenUnie ook een nare verrassing in petto. De partij is de populariteit van de SUV namelijk helemaal zat. De steeds groter worden modellen staan het behalen van de klimaatdoelen immers in de weg met hun slechte stroomlijn en excessief gewicht.

Hoe de partij gaat bepalen wat een SUV überhaupt is in deze crossoverwereld, en wat de grens is tussen een 'normale' en een 'te grote' auto is niet helemaal duidelijk. Bovendien zijn veel van deze SUV's en crossovers elektrisch, waardoor de CU nog wel eens in de war kan gaan raken.

Nieuws
  • NL Beeld / Regiofotografie