Nieuwe Aston Martin zit weer vol Red Bull-inspiratie

Als het werkt, waarom zou je het dan veranderen? Na de succesvolle overtrekoefeningen in 2022 en 2023 heeft Aston Martin opnieuw goed gekeken naar het dominante Red Bull.

Nieuwe Aston Martin zit weer vol Red Bull-inspiratie

Goed voorbeeld doet volgen. Extreem goed voorbeeld doet kopiëren. Bij het team van Aston Martin is het inmiddels bijna een gewoonte geworden. Na de roze Mercedes onder de vlag van Racing Point produceerde de formatie uit Silverstone al Aston Martin een stel bolides met duidelijke invloeden vanuit Milton Keynes.

Met name de update van de AMR22 leek griezelig veel op zijn concurrent van Red Bull. Met de opvolger leek AMR meer een eigen concept gevonden te hebben, maar voor de uitdager voor 2024 grijpt de toko van Larry Stroll terug op de vertrouwde formule.

RBR-Taartschep

In tegenstelling tot de meeste teams heeft Aston Martin gelukkig meer gedaan dan een simpele livery launch. Dat geeft ons tenminste iets om over te praten. Het meest in het oog springende detail van de AMR24 is de luchtinlaten van de sidepods.

Net als de update van de allesverslindende Red Bull RB19 heeft de Aston Martin veel dieper gelegen, smallere inlaatopeningen met een soort 'taartschep' ervoor. Bij de Aston lijkt het idee echter nog verder doorgetrokken te zijn.

De echte magie

Het Red Bull-achtige front is naar goed AMR-gebruik gecombineerd met een diepe geul in de rest van de sidepods, die bovendien een diepere undercut hebben. Daarmee borduurt de AMR24 voort op de ideeën van vorig jaar, die in de beginfase van het seizoen zo succesvol waren.

Verdere visuele veranderingen zijn een scherper afgesneden sharkfin op de motorkap, een meer gewelfde achtervleugel en een pullrod-achterwielophanging. Aangezien Aston Martin de achterkant van Mercedes gebruikt geeft dat ook meteen een hint voor de aankomende W15.

De echte magie zal echter ver van het oog van de camera onder de vloer verstopt zijn. Bovendien zullen we pas bij de eerste test echt gaan zien hoe de auto voor de dag komt.

'Nando overtuigen

Nadat alle updates afgelopen seizoen juist averechts leken te werken hoopt Aston Martin op meer succes met de AMR24. Met een splinternieuwe fabriek moet het team bovendien grote stappen kunnen maken. Aangezien stercoureur Fernando Alonso na 2024 op papier een vrij man is zal Aston Martin er alles aan moeten doen om de meest ervaren man op de grid te overtuigen om te blijven.

Formule 1
  • Aston Martin Aramco F1 Team