Skoda Octavia is officieel. Groter en ruimer dan voorheen

In Praag heeft Skoda vanavond het doek van de nieuwste versie haar bestseller Octavia getrokken. De nieuwe Skoda Octavia is langer en breder, waardoor het geheel groter en ruimer is geworden. Skoda bouwde natuurlijk ook weer 'Simply clever' handigheden in de auto in.

Skoda Octavia

Tijdens de laatste facelift kreeg de Skoda Octavia ineens gespleten koplampen die nergens in de familie terug te vinden zijn. Kennelijk een eenmalige brainfart van de ontwerpen, want in de vanavond onthulde vierde (of achtste, afhankelijk van de telwijze) generatie van de Skoda Octavia is het designfoefje weer verdwenen. Gelukkig maar. 

De nieuweling ziet er van buiten vertrouwd uit, maar is toch duidelijk vernieuwd. De koplampen zijn nu meer in lijn met de Scala en de Superb. Skoda wijst er ook op dat het nieuwe ontwerp een zeer lage luchtweerstand heeft, waardoor hij zuiniger rijdt en dat scheelt uiteraard CO2'tjes. De verlichting van de auto is voorzien van een LED-installatie die optioneel helemaal uit LEDs bestaat. Die versie heeft slimme koplampen, waardoor de auto eigenlijk altijd met grootlicht rijdt, maar tegenliggers herkent om hen juist niet te verblinden.

Skoda gaat altijd prat op het praktische nut van haar wagens. Ook de Octavia is daar geen uitzondering op, de binnenruimte groeide mee, waardoor de achterpassagiers meer ruimte voor hun knieën hebben gekregen. Ook de achterbak is nóg groter geworden 640 liter voor de combi, en 600 liter voor de hatchback. Beide formaten zijn de ruimste bagageruimtes in hun klasse.

Een van de nieuwigheden die naar de Octavia doorsijpelt is een (optioneel) head-up display. Verder heeft Skoda de virtual cockpit die het ouderwetse dashboard vervangt verder verbeterd.

Veiligheid

Skoda kan op het gebied van veiligheid winkelen in de magazijnen van Volkswagen en heeft een hele rits mogelijke systemen klaarstaan voor degene die kwistig extra's wil bestellen. Het persbericht omschrijft ze mooi, dus dat kan knip-plak hieronder: "Collision Avoidance Assist ondersteunt OCTAVIA-rijders met stuuringrepen voor het voorkomen van ongevallen; Exit Warning waarschuwt voor langskomend verkeer wanneer de bestuurder wil uitstappen. Hands-on-Detect houdt nauwkeurig in de gaten of de bestuurder de handen op het stuur houdt en Emergency Assist kan de auto zelfstandig tot stilstand brengen wanneer de bestuurder daartoe niet meer in staat is."

Motoren

De nieuwe Octavia komt er in vier soorten aandrijving: benzine, CNG, plug-in hybride en mild-hybride. De plug-in is er met een 1,4 liter TSI-motor en komt in een versie met 204 pk of 245 pk. De aandrijving gaat in beide gevallen via een DSG-versnellingsbak met zes verzetten.

Mild-hybride kan ook, daarin zijn twee varianten te kiezen. Ten eerste de 1,0 liter TSI die 110 pk levert, of de 1,5 liter TSI met 150 pk. Beide auto's hebben een 48 volts mild-hybridesysteem dat remenergie opslaat en weer terugvoedt aan de auto. De auto's moeten onder bepaalde omstandigheden helemaal elektrisch kunnen 'zeilen'.

Helemaal niet hybride is de 2,0 liter TSI. Die auto heeft standaard vierwielaandrijving en een DSG-bak met zeven versnellingen. Voor wie Groningen wil laten trillen komt er een CNG-motor. Dat wordt een 1,5 liter TSI met 130 pk.

Simply clever

Skoda zou Skoda niet zijn als er niet wat nieuwe handigheidjes in de Octavia verstopt zitten. IN het interieur kunt u tot vijf USB-poorten laten installeren om alle inzittenden met volle telefoons de auto uit te laten stappen. Die telefoons kunnen door de achterpassagiers zelfs in handige vakjes worden gestopt die in de rugleuningen van de voorstoelen zijn weggewerkt. In de deur verstopt Skoda al jaren een paraplu (net als Rolls-Royce), maar in de Octavia is inmiddels ook ruimte gevonden voor een borstel. Slapen in de auto kan ook: "Zo is hij nu ook leverbaar met het Slaap Pakket dat bestaat uit extra comfortabele hoofdsteunen op de achterbank en zachte dekentjes."