Te koop: de ex-Daimler van Pim Fortuyn

Er staat een statige oude Daimler te koop, en wij hoeven u hopelijk niet te vertellen aan welke flamboyante ex-politicus deze ooit toebehoorde. Juist, de nemesis van Ad Melkert, die nooit minister-president van Nederland werd.

Op 21 maart 2002 slingerde een getergde Pim Fortuyn, kort daarvoor in een debat hard persoonlijk aangevallen door GL-coryfee Paul Rosenmöller, vanuit zijn verlengde Daimler V8 bovenstaand even epische als kleinerende citaat naar het hoofd van journaliste en overtuigd feministe Wouke van Scherrenburg. Zes weken later bracht een vegetarische marathonloper uit Harderwijk (inmiddels weer lachend op vrije voeten) op het Mediapark in Hilversum een abrupt einde aan het leven van professor Pim.

Fortuynisten verklaarden hierna diverse Pim-memorabilia (dure pakken, kitscherige schilderijtjes, kleine schoothondjes) heilig, maar het bekendste symbool is wellicht nog de Daimler V8 LWB, bouwjaar 1996, volgens de overlevering in onberispelijke staat, want: elke week hoogstpersoonlijk spik en span gepoetst door Mat Herben.

Klopt, en dus is het evenmin de auto van waaruit de bekende woorden 'ik word minister-president van dit land' danwel eerdergenoemde epische one-liner werden geuit, maar zijn minder bekende broertje. Voordat Fortuyn een upgrade naar een V8 LWB deed was hij namelijk in bezit van deze Six, zo beweert de verkoper, die ons als bewijs de bijbehorende documentatie - die nog even op zich laat wachten - beloofde. Laten we hem nog even het voordeel van de twijfel geven.

Enfin, na Fortuyns dood ging de LPF in rap tempo ten onder aan manische vrouwmensen, incapabele prutsers met dure brilmonturen, Bentley-rijdende platenboeren, en andere cowboys, maar de Daimlers, die zijn er nog. Pim zelf reed volgens de overlevering overigens als een wijf, wat naast zijn felbegeerde dandystatus nog een reden was waarom hij zelf nooit achter het stuur plaats nam.

Fortuyn had een flinke Britse fetish, naast Daimlers bezat hij ook een MGB uit 1979. Of al zijn ex-auto's ook investeringsobjecten worden, daar durven we niet op te gokken. Zo hard als met ex-pausmobielen (het Golfje van ex-Paap Benedictus bracht 190.000 euro in het laatje) zal het met de wielen van Pim wel niet gaan, daar was zijn status iets te geografische beperkt voor.

Een Daimler is eigenlijk niet veel meer dan een exclusievere variant van de Jaguar XJ, en heeft ondanks de overeenkomende naam niets met de Duitse Mercedesbouwer te maken. Deze Six heeft een respectabele 250.000 kilometer gedraaid, en beschikt over een forse 4.0 zes-in-lijn, die is gekoppeld aan een viertraps-automaat, en een pre-historisch aandoende cruise control. Als u schrikt van een hoog brandstofverbruik dan is het misschien beter deze occasion te laten staan.

Nog steeds geïnteresseerd? Dan mag u HIER (spiegel) contact opnemen en onderhandelen over de vraagprijs van €6.494. At your something something.