Waarom 115.000 orders voor de Model 3 een 'big deal' is

Auto's zijn emotie, en het zal je verbazen hoe veel mensen blind een aanbetaling doen op een nieuw model. Daaruit spreekt vertrouwen, en dat is de kracht van een merk. De massaliteit waarmee het publiek op de Model 3 dook is extra uitzonderlijk.

Het is één ding om als bijvoorbeeld Aston Martin 1.400 orders voor je nieuwe DB11 te noteren. Dat zijn auto's uit de buitencategorie, die bijna uitsluitend gekocht worden door mensen die er niet anders van zouden worden als ze hun sigaar met een stapel honderdjes aanstaken. Bovendien: als je er bij dit soort wagens niet op tijd bij bent, dan sta je een eeuwigheid op de wachtlijst.

Ook flinke inschrijvingen voor massaproducten als een nieuwe generatie Volkswagen Golf kunnen we begrijpen. Immers, na zeven generaties VW Golf, en door de enorme volumes die gedraaid worden, kan je t.z.t. met een redelijk gerust hart een achtste generatie bestellen, want je komt toch niet voor verrassingen te staan.

Dan Tesla. Een automerk dat nog geen 20 jaar oud is, en na de early adopter-Roadster eigenlijk nog maar 1 model heeft geproduceerd dat enigszins als massaproduct te bestempelen is: de Model S, en zijn hogere broertje, de X. Dit Amerikaanse bedrijf waagt nu de sprong in het diepe met een bereikbare elektrische auto, waarop de marges kleiner, en de volumes vele malen groter worden. De Model 3 wordt gebouwd op het tweede eigen platform dat Tesla ooit maakte, en de mensen die er één bestellen zijn niet van het gearriveerde soort dat in de country club op een Chesterfield al nippend aan een 30 jaar oude single malt discussies over monocles voert. Neen, dit zijn gewone mensen die geen ongelimiteerde pecuniale influx hebben maar zich niet laten afschrikken door nieuwe technologie van een jong concern dat zeker nog enkele stappen te maken heeft in de automotive.

Twee dagen in de rij staan voor een iPhone van $800 is één ding, net zo lang buiten een Tesla Store bivakkeren om een auto van 35 mille te bestellen die je bovendien helemaal nog niet gezien hebt is van een heel andere orde van grootte. En toch hebben - binnen 24 uur na het openen van de orderboeken - 115.000 mensen blind $1000 op tafel gelegd voor een auto die ze op zijn vroegst eind volgend jaar in ontvangst kunnen nemen. Het zegt veel over het vertrouwen in en tegelijkertijd het (sex-)appeal van Tesla. Dit zien we Nissan of Chevrolet niet voor elkaar krijgen met de Leaf of de Bolt.