Deze autofabrikanten betalen de vetste bonussen

Wie in de Europese automobielindustrie werkt profiteert in veel gevallen van buitengewoon prettige secundaire arbeidsvoorwaarden, waarvan het jaarlijkse bonusrondje het hoogtepunt is.

Ieder concern verdeelt zijn bonussen zoals het haar goeddunkt. De een past het principe 'gelijke monniken, gelijke kappen' toe, de ander hanteert een progressief tarief. In onderstaand verhaal laten we de individuele regelingen voor het hogere management even buiten beschouwing, het gaat om wat oedereen krijgt. Wat doorgaans wel opgaat: bonusregelingen zijn vooral voor de kern van werknemers, die vast zijn aangesteld in het thuisland. Werknemers in vestigingen in andere (lage lonen-)landen vissen achter het net.

De cijfers hebben- tenzij anders aangegeven - betrekking op 2015.

Bij BMW is de jaarbonus inkomensafhankelijk, deze bedraagt 167,5 procent van het maandsalaris. Hoe hoger je in de belastingschaal zit, hoe hoger vanzelfsprekend je bonus. De gemiddelde bonus voor de ruim 75.000 vast aangestelde werknemers ligt volgens BMW echter boven de 10.000 euro, en dan krijgen deze ook nog een kerstbonus. Dan wordt het wel heel aantrekkelijk je trots in te slikken en 2 Serie Active Gedrochten in elkaar te lassen.

Daarnaast zit er dit jaar (nu BMW 100 jaar bestaat) ook nog een jubileumsbonus aan te komen (maximaal een half maandsalaris), die echter niet uitbetaald wordt, maar in de pensioenskas verdwijnt (bron).

Porsche is de enige uit het lijstje die een Return on Sales van dik in de 2 cijfers genereert, en geeft de winst graag door aan zijn werknemers, Van de 8,6 mille bonus is 7.900 euro handje contantje, en 700 euro bestemd voor de pensioenskas (2014: 8.200 euro, waarvan 600 euro voor de pensioenen).

Porsche doet het het eerlijkst van allemaal: elke (vast aangestelde) werknemer krijgt deze bonus, van boven naar beneden. Dit kan omdat Porsche louter in Duitsland produceert (als je die arme Slowaakse drommels die in Bratislava de Cayenne-carrosserieën in elkaar stampen even niet meerekent), dan is het wat makkelijker om iedereen gelijk te stellen, hoewel je in Leipzig (Macan, Cayenne, Panamera) waarschijnlijk iets meer met je euro's kunt dan in Stuttgart (911) of Osnabrück (Boxster, Cayman).

Het moederconcern van Mercedes-Benz en Smart draait extreem lekker, en dus worden aandeelhouders verwend met veel dividend, CEO Dieter Zetsche met een totale beloning van 9,7 miljoen euro, en ook de werknemers in productielocaties Stuttgart, Sindelfingen, Untertürkheim en omstreken hebben weinig te klagen. De hoogste bonus van allemaal krijgen ze echter niet, deze wordt bepaald op 5.650 euro.

Op 28 april wordt bekend hoe hoog de bonus voor de VW-werknemers uitvalt. In 2014 bedroeg deze 5.900 euro, het jaar ervoor 6.200 euro. In 2011 piekte de bonus voor VW-werknemers in de West-Duitse fabrieken (Emden, Hannover, Salzgitter, Braunschweig, Wolfsburg en Kassel) op 7.500 euro, toen daarna het personeelsbestand groter werd ging de bonus een stukje omlaag. (bron)

Ook in Frankrijk kan je nog le bonus opstrijken. Het weer wat opgekrabbelde Peugeot-Citroën-DS-concern, dat zeer recent haar naam wijzigde in Groupe PSA, stelt gemiddeld 2.000 euro per werknemer beschikbaar, het hoogste bedrag in 10 jaar tijd. 

Twee jaar geleden, toen PSA diep in de crisis zat, en zo'n 200 miljoen euro per maand zag verdampen, betaalde het concern werknemers een bonus van tussen de enkele centen en 40 euro uit. Dit terwijl de toen verse topman Carlos Tavares 1,3 miljoen euro per jaar aan salaris ving. Ook dit jaar wordt er flink gemekkerd over diens beloning, maar dat is je lot als Frans bedrijf. Eigenlijk mag je je handjes samenknijpen als je werknemers uit pure arbeidersovertuiging niet op jaarbasis minimaal 1 van je fabrieken in de hens zetten en een directeur gijzelen.

Ook bij Audi bespeuren we een dalende tendens in de bonusbetalingen. In 2013 piekte de bonusmoney nog op 8.030 euro, een jaar later was dit 6.900 EBPO, en vorig jaar resteerde er 6.450 euro voor de Audi-inelkaarschroevers.

De Zweedse fabrikant heeft bekend gemaakt zijn werknemers na succesjaar 2015 zeker ook een bonus te betalen, maar geeft de hoogte hiervan niet prijs.

Betekent dit dat je dus altijd het beste bij een premium Duitse fabrikant kunt werken? Qua bonus wellicht, maar wie verder kijkt dan zijn neus lang is kijkt naar het totaalplaatje. Je zou als fabrikant een lager uurloon kunnen bieden aan je werknemers, en bij kritiek hierop kunnen wijzen op een vette bonus in het vooruitzicht. In dat geval is het een beetje een vestzak-broekzak-verhaal, met het verschil dat je een keer per jaar in de media goede sier kunt maken met je hoge bonus.