Formule 1 in vogelvlucht: McLaren brengt grootste upgrade sinds Miami (LIVE UPDATES)

In aanloop naar de Grand Prix zijn er genoeg kleine nieuwtjes die niet uitgebreid genoeg zijn voor een eigen artikel maar die wel goed zijn om mee te nemen. In dit overzicht houden we bij wat er allemaal aan nieuws langskomt vanuit de Formule 1.

Het Formule 1 team van McLaren

Regen daalt neer op circuit Zandvoort

De eerste buien zijn inmiddels ook gevallen op het circuit van Zandvoort. De training van de F1 Academy viel daardoor een beetje in het water. Een paraplu gebruiken lijkt niet echt een optie: Mercedes laat op Twitter zien wat er gebeurde toen de engineers van het team dat probeerden.

McLaren brengt grootste upgrade sinds Miami

McLaren brengt ook een reeks upgrades mee. Het is de eerste upgrade die het team meebrengt sinds Miami. Dat is een onheilspellend vooruitzicht voor Red Bull: sinds Miami is McLaren de sterkste uitdager van het team van Max Verstappen. De meeste upgrades zijn gericht op de verbetering van de manier waarop de lucht door en langs de auto loopt.

Toen Lando Norris werd gevraagd wat het doel van de upgrades is, had hij een duidelijk antwoord: "We moeten hiermee sneller kunnen gaan".

Alpine grapt over eigen prutswerk

Alpine kondigde op vrijdag aan dat reservecoureur Jack Doohan volgend jaar de teamgenoot van Pierre Gasly wordt. Het hing al een tijdje in de lucht dat de Australiër een vast zitje zou krijgen, maar Alpine probeerde toch een beetje spanning op te bouwen. Het team besloot dit te doen met een referentie naar de welberuchte Piastri-saga van 2022. Dat jaar kondigde Alpine aan dat Oscar Piastri voor het team zou gaan rijden, maar Piastri zelf reageerde vrij snel op Twitter met het bericht: "I understand that, without my permission, Alpine announced that I'd be driving for them". Het is inmiddels een berucht en iconisch bericht geworden. Alpine besloot voor de aankondiging van Doohan even een referentie naar dat bericht te maken.

Hulkenberg: 'Wheatley is een geweldige toevoeging aan het team'

Nico Hulkenberg verruilt volgend jaar Haas voor Sauber, wat uiteindelijk omgedoopt wordt tot Audi. Tegen die tijd zal Hulkenberg een nieuwe teambaas hebben bij dat team. Jonathan Wheatley vertrekt namelijk bij Red Bull om de teambaas van het Duitse merk te worden. Wheatley was bijna twintig jaar lang sportief directeur bij Red Bull en brengt dus veel ervaring met zich mee.

"Hij is een erg capabele man", vertelt Hulkenberg aan Motorsport Total. "Hij heeft natuurlijk veel kennis opgedaan bij Red Bull. Dus ik denk dat hij een geweldige toevoeging zal zijn aan het team."

Gasly: 'Niet iedereen ziet wat er bij Alpine gebeurt'

Bij Alpine is er in de zomerstop het nodige veranderd. Teambaas Bruno Famin is vertrokken en heeft plaats gemaakt voor Oliver Oakes. Daarnaast stopt Alpine ook met het eigen motorprogramma en wacht Pierre Gasly nog altijd op wie zijn nieuwe teamgenoot wordt. Maar volgens Gasly getuigt het allemaal van een stijgende lijn binnen het team.

"Er is een reden dat ik bijgetekend heb", vertelt Gasly aan de verzamelde media in Zandvoort. "Er zijn veel positieve veranderingen gaande, ook al is dat niet allemaal te zien. Maar er zijn veel goede ideeën in Enstone voor volgend jaar en het jaar daarna. Voor mij verandert er niet veel, ik moet nog steeds gewoon mijn best doen. Dat is niet makkelijk, want we zijn niet zo competitief, maar ik denk wel dat we een flinke stap vooruit gaan zetten. Ollie zal iedereen's rol goed begrijpen en weten hoe hij er het beste van kan maken."

Zandvoort wordt 200e race voor Verstappen

Max Verstappen zal voor zijn thuispubliek een mooie mijlpaal vieren. De race op het circuit van Zandvoort is namelijk de 200e race die de Nederlander zal rijden. Daarmee passeert Verstappen F1-legende Alain Prost, met wie hij nu nog gelijk staat. Als Verstappen ook nog de overige negen races dit seizoen start, dan passeert hij ook nog Jean Alesi, Nico Rosberg, Nelson Piquet en Andrea de Cesaris.

Verstappen wordt dit weekend de zevende coureur van de huidige grid die de mijlpaal van 200 races passeert. Nico Hulkenberg, Valtteri Bottas, Daniel Ricciardo, Sergio Perez, Fernando Alonso en Lewis Hamilton gingen hem al voor.

RB brengt upgrades mee naar Zandvoort

RB zal dit weekend een paar kleine upgrades aan de auto aanbrengen. Het team van Daniel Ricciardo en Yuki Tsunoda strijdt momenteel met Haas om de zesde plek bij de constructeurs en kan elk punt goed gebruiken. Technisch directeur Jody Egginton bevestigt in een vooruitblik dat het team de upgrades meebrengt en geeft aan vertrouwen te hebben in de race. "We hebben een goede basis voor deze race. Dat zou ervoor moeten zorgen dat we ons naar voren kunnen knokken dit weekend. Een goede kwalificatie is hier erg belangrijk."

Perez heeft een nieuwe race engineer

Sinds Perez in 2021 bij Red Bull kwam, heeft hij al dezelfde race engineer. Hugh Bird is al drie en een half jaar de vaste stem in het oor van de Mexicaan. Maar dit weekend zal dat anders zijn. Bird gaat namelijk een tijdje met vaderschapsverlof. Zijn vervanger is Richard Wood, de huidige performance engineer van Perez. Bird keert weer terug in de Formule 1 na vier races.

Ferrari-junior stapt in Sauber voor de vrije training

Ieder team is verplicht om twee keer per jaar de auto af te staan aan een rookie tijdens de eerste vrije training van een raceweekend. Valtteri Bottas zal deze vrijdag aan de zijlijn staan om ruimte te maken voor een rookie. Zijn auto zal in plaats daarvan bestuurd worden door Robert Shwartzman, een coureur die al jarenlang reservecoureur is van Ferrari.

Het is een opvallende keuze, want Sauber heeft ook de nodige rookies in de eigen gelederen. Huidig F2-coureur Zane Maloney en regerend Formule 2-kampioen Theo Pourchaire zitten allebei in de Junior Academy van Sauber. De keuze voor Shwartzman heeft mogelijk te maken met de recente aanstelling van Mattia Binotto. Binotto was degene die Shwartzman aanstelde als reservecoureur toen hij nog teambaas was van Ferrari.

Ferrari-junior Robert Shwartzman. (Bron: NL Beeld / Proshots)