Voorbeschouwing Baku: Cruciale race in strijd tussen Red Bull en McLaren

De Grand Prix van Azerbeidzjan staat op de planning van de Formule 1 dit weekend. Lando Norris zet de jacht op Max Verstappen voort en McLaren haalt Red Bull bijna in.

Het stratencircuit van Baku

De stand van zaken in de Formule 1

In het constructeurskampioenschap heeft McLaren het gat met Red Bull inmiddels vrijwel volledig gedicht. De twee teams worden nog maar door acht punten gescheiden. Ferrari ligt nog ‘maar’ 39 punten achter op Red Bull, wat theoretisch gezien in één race ingehaald kan worden.

Bij de coureurs blijft het gat tussen Max Verstappen en Lando Norris erg groot. Verstappen staat nog 62 punten voor op zijn rivaal. Dat gat is de afgelopen races stukje bij beetje kleiner geworden, maar toch blijft het een ruime voorsprong voor Verstappen. Historisch gezien is de Grand Prix van Azerbeidzjan echter niet een van Verstappen’s favoriete races: in de zeven edities heeft hij slechts vier keer de finishlijn bereikt.

Mercedes speelde de afgelopen twee races niet echt een rol van belang en zal hopen daar dit weekend verandering in aan te brengen. Lewis Hamilton en George Russell zijn over het algemeen best goed in het circuit van Baku, maar datzelfde geldt voor de rivalen bij Ferrari. De vier topteams hebben allemaal goede papieren voor deze race.

Bekijk ook ons tijdschema voor de verschillende sessies in Azerbeidzjan dit weekend

Weersverwachting

Na de hitte van Monza, is het weer in Baku een stuk vriendelijker voor de coureurs. De temperaturen dit weekend schommelen tussen de 20 en 30 graden Celsius. Op zondag zal het het koudst zijn, met een verwachting van minimaal 20 en maximaal 26 graden. Dat kan het moeilijker maken om de banden en remmen op temperatuur te krijgen, maar het zou nog niet in een problematisch bereik moeten zitten.

De regen zal geen factor zijn dit weekend: voor elke dag is er op dit moment een verwachte 0% kans op regen. De wind kan nog wel voor wat problemen gaan zorgen. Op vrijdag worden er windstoten tot 45 kilometer per uur verwacht.

Bandenstrategie

Bandenleverancier Pirelli voorspelt dat er gekozen wordt voor een één-stop-strategie. De harde band zal volgens Pirelli het meest nuttig zijn. Aangezien een Safety Car in Baku vrijwel gegarandeerd is, zullen teams ook goed in moeten kunnen spelen op die onverwachte situatie.

Desondanks verwacht Pirelli niet dat de banden veel te lijden zullen hebben in Azerbeidzjan. In de editie van 2021 was dat wel anders, toen Max Verstappen en Lance Stroll laat in de race allebei een klapband kregen. Maar sindsdien heeft Pirelli de problemen opgelost en zouden de banden de race zonder problemen vol moeten kunnen houden. Omdat er ook geen extreme weersomstandigheden zijn, voorspelt Pirelli dat er geen gedoe zou moeten zijn met de banden.

De informatie voor de bandenstrategie van Pirelli. (Bron: Pirelli)

Belangrijke race voor drie coureurs

Er zijn drie coureurs die deze race extra onder de loep liggen: Oliver Bearman, Franco Colapinto en Sergio Perez.

Bearman maakt voor de tweede keer zijn opwachting in een F1-race dit jaar. De vorige keer was met Ferrari, in Saoedi-Arabië. Hij had een erg goed resultaat voor een debutant, maar deze race in Baku wordt de ultieme test van zijn kwaliteiten. Kan de Brit in een Haas ook goede dingen laten zien? Of ging het vooral goed doordat hij in een goede auto zat? Hoe dan ook voelt Bearman zich erg op zijn gemak in Baku, zoals wel te zien was toen hij hier de vorige keer reed.

Colapinto staat ook een belangrijk weekend te wachten. De Argentijn werd naar Williams gehaald ter vervanging van Logan Sargeant, omdat Sargeant te vaak crashte en te weinig (lees: geen) punten behaalde. Colapinto wist de auto heel te houden in zijn eerste race met Williams, maar dat was Monza. De smalle straten van Baku zijn een stuk lastiger te manoeuvreren en dus is het maar de vraag hoe goed Colapinto het hier gaat doen. Al helemaal omdat de Williams-coureur hier nog nooit eerder heeft gereden.

En dan Sergio Perez. De Mexicaan kreeg deze zomer het vertrouwen van Red Bull omdat er een paar races aan zaten te komen waar hij het in het verleden goed heeft gedaan. Baku is daar zeker een van: Perez is de enige coureur die meer dan één keer heeft gewonnen in Azerbeidzjan.

Stoelendans in de Formule 2

Normaal gesproken besteden we geen aandacht aan de support series in deze voorbeschouwingen, maar de Formule 2 krijgt nu toch even een speciale vermelding. De titelstrijd gaat daar namelijk tussen Red Bull-junior Isack Hadjar en McLaren-junior Gabriel Bortoleto. Bortoleto wordt in verband gebracht met het lege zitje bij Sauber/Audi voor volgend jaar, Hadjar aast op het andere nog lege stoeltje bij RB. Voor beiden een goede kans dus om zich nog even extra te bewijzen in een van de laatste drie raceweekenden van de Formule 2.

Er zijn ook een paar nieuwe gezichten op de baan. Nu Colapinto bij Williams zit en Taylor Barnard naar de Formule E is vertrokken, hadden we in Monza al twee nieuwkomers. F3-titelkandidaat Oliver Goethe en Nederlander Niels Koolen maakten toen al hun opwachting. Nu komen er nog drie nieuwe namen bij. Williams-junior Zak O’Sullivan stopte plotseling met zijn campagne en wordt vervangen door mede Williams-junior Luke Browning (derde in F3 dit jaar). Bearman rijdt dit weekend bij Haas en zal worden vervangen door Alpine-junior Gabriele Mini (nipt tweede in F3 dit jaar). Achterhoede coureur Roman Stanek is uit zijn team Trident gestapt omdat hij ontevreden was over het functioneren van het team. Hij wordt vervangen door Christian Mansell (vijfde in F3 dit jaar). Mansell heeft geen connectie met voormalig F1-kampioen Nigel Mansell.

Formule 1
  • NL Beeld / Pro Shots