COLUMN | FIA-voorzitter blijft maar zeuren terwijl de FIA volledig instort

FIA-voorzitter Mohammed Ben Sulayem heeft een van de meest bizarre uitspraken van het jaar gedaan. Heeft deze man niets beters te doen?

FIA-voorzitter Mohammed Ben Sulayem

FIA-voorzitter Mohammed Ben Sulayem was weer lekker bezig deze week. In een bizar interview trok hij van leer tegen ‘de media’. Een interview dat hij letterlijk begon met: “Laten we het eens over mij hebben!”.

In tegenstelling tot veel mensen heb ik persoonlijk nooit echt een hekel gehad aan Ben Sulayem. Hij was niet zo populair in de paddock, maar ik vond het eigenlijk wel goed dat hij tegen de Formule 1 en Liberty Media in durfde te gaan. Zijn voorganger Jean Todt was een prima FIA-baas, maar hij en de F1 waren ook twee handen op één buik. Naar mijn idee was het wel goed dat de Formule 1 zo nu en dan wat tegenstand vanuit de FIA kreeg, bijvoorbeeld in de Andretti kwestie.

Maar sindsdien heeft Ben Sulayem hard zijn best gedaan om alle goede wil zo snel mogelijk te verspelen. Een greep uit zijn oeuvre: via Twitter reageren op onbevestigde geruchten dat de Formule 1 misschien aan Saoedi-Arabië zou worden verkocht, een onzinnig onderzoek naar Toto en Susie Wolff vanwege bizarre berichten dat zij samen vals zouden spelen, inmenging in een straf voor Fernando Alonso, en een simpele boete voor Lewis Hamilton in een groter onderzoek omzetten waar vervolgens helemaal niets uit komt.

En het spektakelstuk kwam natuurlijk twee weken geleden in Singapore. De ‘scheld-rel’ rondom Verstappen is met afstand een van de meest onzinnige discussies die ik in de Formule 1 heb gezien, en het is mogelijk de eerste keer dat Lewis Hamilton en Jos Verstappen het met elkaar eens waren. Heeft Ben Sulayem toch maar weer mooi voor elkaar gekregen…

'Laten we het over mij hebben'

Even terug naar dat interview dan. In een soort van halve steunbetuiging aan Max Verstappen, beschuldigt Ben Sulayem de Britse media van oneerlijk gedrag. So far so good. Maar dan die quote die ik eerder al noemde. “Laten we het over mij hebben!”. Waarom? Dat is totaal niet waar het over gaat. En vanaf daar wordt het alleen maar erger. Het leest meer als iets wat je om drie uur ‘s nachts in de binnenstad hoort roepen dan in een serieus interview met de machtigste man in de motorsport.

Volgens de FIA-voorzitter werd hij door de Britse media praktisch vervolgd. Waarvoor dan wel, dat kan hij niet zeggen. Maar hij wordt vervolgd! En daarna vliegen de rare beschuldigingen rond. Het zou de media alleen om macht gaan, de media moeten zich niet bemoeien met de FIA, de media moeten hier niet zoveel tijd aan besteden, etcetera. Maar vrij duidelijk is dat hij de media vooral de schuld geeft van een slechte behandeling. Van de coureurs, maar vooral ook van hem.

Massale leegloop bij de FIA

Zelfs als Ben Sulayem gelijk heeft, vraag ik me toch af: heeft hij niets belangrijkers om zich mee bezig te houden? Deze week kwam het bericht bijvoorbeeld naar buiten dat er weer twee kopstukken vertrokken zijn bij de FIA. Het hoofd communicatie en hoofd mobiliteit zijn allebei weg, officieel vanwege ‘andere interesses’. Zij zijn de meest recente toevoegingen aan een lange, lange lijst van mensen die sinds het aantreden van Ben Sulayem vertrokken zijn.

Kennen we Michael Masi nog? De race director tijdens Abu Dhabi 2021 had een onhoudbare positie gekregen, dus dat hij weg moest is niet zo heel gek. Dat hij werd opgevolgd door twee verschillende mensen was wel gek. Ben Sulayem ontsloeg een van hen al na acht races. In de winter van 2023 vertrokken in een keer het hoofd van de vrouwencommissie, de technisch directeur van de single seater commissie, en de sportief directeur van de FIA. Afgelopen februari vertrokken toen ook nog de juridisch adviseur en de directeur governance and regulation. In mei volgde de CEO van de FIA.

Tien kopstukken in twee en een half jaar. Dat zijn cijfers waar de VVD van gaat blozen! Misschien ligt het aan mij, maar dat klinkt niet echt als een hele stabiele organisatie. En dat terwijl de regels naar willekeur gehandhaafd lijken te worden (zie de remmen van Red Bull en de vleugels van McLaren) en het in brede zin aan visie lijkt te ontbreken bij de FIA.

Dit alles helpt ook totaal niet met het vertrouwen in de organisatie. Charles Leclerc werd na Singapore gevraagd naar het hele gedoe met het schelden, en hij zei: “Volgens mij heeft de FIA wel belangrijkere dingen om zich mee bezig te houden”. Hamilton werd een tijdje terug gevraagd of hij nog vertrouwen had in Ben Sulayem. Zijn antwoord: “Nog? Ik heb nooit vertrouwen in hem gehad.”

Stop met zeuren!

Het gebeurt vaak genoeg dat als sporters zich uitspreken over politieke onderwerpen, ze een stortvloed aan kritiek over zich heen krijgen. Lewis Hamilton en Sebastian Vettel zijn goede voorbeelden uit de Formule 1. Colin Kaepernick in American Football, LeBron James in basketbal, de volledige Eredivisie met de “one love” aanvoerdersband. Het commentaar is vaak dat zij hun mond moeten houden en gewoon hun werk moeten doen. Over het algemeen ben ik het daar mee oneens, maar in dit geval maak ik een uitzondering.

Mohammed Ben Sulayem: stop met zeuren, en ga je werk doen!